Uutiset

Trooppinen myrsky lähestyy Japania – yli 400 000 ihmistä neuvottu jättämään kotinsa, satoja lentoja ja junia peruttu

Japaniin saapuu jo kolmas trooppinen myrsky muutaman viikon sisällä. Joillain alueilla vettä voi ennusteiden mukaan sataa vuorokauden aikana yli metrin verran. Liikenne on pysähtynyt osassa maata, ja tähän mennessä lähes 700 lentoa on peruttu.
Matkustajat ruuhkauttivat lipunmyyntipisteen Tokion Hanedan lentokentällä torstaina. Länsi-Japania uhkaa voimakas trooppinen myrsky Krosa. Kuva: KIMIMASA MAYAMA
Matkustajat ruuhkauttivat lipunmyyntipisteen Tokion Hanedan lentokentällä torstaina. Länsi-Japania uhkaa voimakas trooppinen myrsky Krosa. Kuva: KIMIMASA MAYAMA

Trooppinen Krosa-myrsky lähestyy Japania, ja näkyy jo maan länsiosissa voimakkaina sateina. Viranomaiset ovat kehottaneet noin 446 000 ihmistä jättämään kotinsa turvallisuussyistä.

Myrsky aiheuttaa mittavia häiriöitä liikenteeseen juuri samaan aikaan, kun kesälomakausi on Japanissa päättymässä. Torstaina luotijunien ja paikallisten junalinjojen kulku on seisahtunut osassa Länsi-Japania, ja useat valtatiet on jouduttu sulkemaan. Japanin yleisradioyhtiön mukaan yhteensä 679 lentoa on peruttu, mikä vaikuttaa tuhansiin matkustajiin.

– Lentoni peruttiin tänään eikä yksikään juna kulje, kertoi eräs paikallinen Japanin yleisradioyhtiölle.

Vuorokauden sademäärä voi nousta ennätyslukemiin

Myrsky suuntaa parhaillaan Shikokun saarta, joka on pienin Japanin neljästä pääsaaresta.

Alueella on voimakkaita tuulia. Viranomaiset ovat varoittaneet, että sademäärä saattaa joillain alueilla ylittää tuhat millimetriä eli metrin vuorokaudessa. Torstaiaamuun mennessä Japanissa ei ollut raportoitu vakavia tulvia, ja vain muutamia lieviä loukkaantumisia oli tiedossa.

– Ennusteiden mukaan luvassa on ennätyssateita ja kovia tuulia. Pyydämme ihmisiä alueilla, joita myrsky uhkaa, välttämään ulosmenoa ja valmistautumaan mahdolliseen evakuointiin paikallisten viranomaisten ohjeiden mukaan, kertoi Japanin kansliapäällikkö Yoshihide Suga lehdistötilaisuudessa.

Keskiviikkona kahdeksantoista ihmistä, heidän joukossaan pieni vauva, jäivät ansaan, kun joen pinta nousi yllättäen seurueen ollessa viettämässä grillijuhlia. Kukaan ei loukkaantunut, ja torstaiaamuna valmistelut heidän pelastamisekseen olivat käynnissä.

Kolmas trooppinen myrsky muutaman viikon sisään

Japani toipuu vasta kahdesta aikaisemmasta trooppisesta myrskystä, kun seuraava on jo saapumassa kohti Tyynenmeren saarivaltiota.

Heinäkuun lopussa voimakas maanjäristys osui Honsun saaren etelärannikolle samaan aikaan kun trooppinen myrsky aiheutti voimakkaita sateita ja tuulia, joita seurasivat tulvat. Francisco-taifuuni koetteli Japania elokuun alussa.

Amerikkalaisen sääyhtiön Accu Weatherin mukaan Krosan odotetaan tuovan mukanaan niin tulvia kuin mutavyöryjä ja aiheuttavan voimakkaita tuulia.

Viime vuonna yli 200 ihmistä kuoli rankkasateissa ja tulvissa Japanin länsiosissa alueilla, joille myös Krosa-myrskyn odotetaan iskevän.

Fingerpori

comic