Uutiset

Trump antaa tukensa Saudi-Arabialle – vaikka kruununprinssillä "voisi hyvin olla tietoa" Khashoggin surmasta

Toimittaja Jamal Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuun alussa. Vastauksia Saudi-Arabian hallinnolta on vaadittu muun muassa mielenosoituksissa Turkissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi julkisesti tukensa Saudi-Arabialle tiistaina. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja amerikkalaislehti The New York Times.

Hän sanoi Valkoisen talon tiedotteessa, että Yhdysvallat aikoo pysyä Saudi-Arabian ”järkkymättömänä kumppanina”, vaikka Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanilla ”voisi hyvin olla” tietoa toimittaja Jamal Khashoggin murhasta.

– Meidän tiedustelupalvelumme jatkavat tiedon keräämistä, mutta voi hyvin olla, että kruununprinssi tiesi tästä traagisesta tapahtumasta – ehkä hän tiesi ja ehkä hän ei tiennyt!

– Emme ehkä koskaan saa tietää kaikkia tosiasioita Jamal Khashoggin murhasta.

Valkoisen talon tiedote vaikutti presidentin sanatarkalta sanelulta, ja sen ilmeinen tarkoitus on lopettaa keskustelu siitä, miten Yhdysvallat aikoo reagoida Khashoggin murhaan.

Trump sanoi myös, että hän ei aio perua sotilassopimuksia Saudi-Arabian kanssa.

– Jos me typerästi peruutamme nämä sopimukset, Venäjä ja Kiina hyötyisivät suunnattomasti.

Aiemmin Trump muun muassa syytti Saudi-Arabian johtajia ”historian pahimmasta peittely-yrityksestä”.

Saudiarabialainen toimittaja Jamal Khashoggi, joka asui Yhdysvalloissa, murhattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Turkin Istanbulissa lokakuun alussa.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA uskoo, että kruununprinssi Mohammed bin Salman määräsi Khashoggin murhan. CIA:n kanta tuli ilmi viime viikolla.

Saudi-Arabian hallinto on kieltänyt syytökset. LM-FL

Uusimmat

Fingerpori

comic