Uutiset

Trump evää laittomilta siirtolaisilta oikeuden hakea turvapaikkaa

Yhdysvaltoihin matkalla olevan keskiamerikkalaisten siirtolaisten karavaani levähti torstaina Matías Romero -nimisessä kaupungissa Meksikon Oaxacan osavaltiossa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tosissaan. kun hän vannoo pysäyttävänsä keskiamerikkalaisten siirtolaisten karavaanin, ennen kuin se ylittää Yhdysvaltain etelärajan.

Uusin toimi on presidentinmääräys, joka evää Yhdysvaltoihin laittomasti tulevilta siirtolaista oikeuden hakea turvapaikkaa.

Linjauksen esittelivät oikeus- ja sisäministerit yhteisessä tiedotteessaan, mutta presidentin kerrotaan allekirjoittavan määräyksen hyvin pian.

Siirtolaisjärjestöt tuomitsivat uuden määräyksen, joka rikkoo niiden mukaan Yhdysvaltain voimassa olevia lakeja.

Todellinen uhka vainosta

Yhdysvaltain lait velvoittavat viranomaisia kuuntelemaan turvapaikkaa hakevan vaatimukset riippumatta siitä, onko turvapaikanhakija tullut maahan laillisesti vai laittomasti. Myöskään se, mitä kautta hakija on tullut maahan, ei ole saanut vaikuttaa asiaan.

Turvapaikan myöntämisen ehtona on, että hakijan on täytynyt kohdata todellista uhkaa vainosta paetessaan kotimaastaan. Tällöin heitä pidetään kansainvälisten sopimusten mukaisesti pakolaisina.

Uuden määräyksen myötä turvapaikkaa voivat hakea vain ne henkilöt, jotka rekisteröityvät virallisilla rajanylityspisteillä. Niillä on sisäministeriön mukaan parhaat resurssit ja valmius käsitellä turvapaikkahakemuksia.

– Rajanylityspaikat ovat täpötäysiä, sanoo Jonathan Ryan, siirtolaisia auttavasta teksasilaisesta RAICES-järjestöstä.

Ryanin mukaan turvapaikanhakijat joutuvat leiriytymään niiden edustoilla päiviä tai jopa viikkoja saadakseen reilun mahdollisuuden tulla kuulluksi ja päästäkseen ylittämään rajan.

Siirtolaiset Trumpin vaaliase

Trumpin hallinto on jo aikaisemmin vaikeuttanut turvapaikan myöntämistä.

Viime kesäkuussa oikeusministeri teki linjauksen, joka kiristää määrittelyä kotimaassa koetusta väkivallan uhkasta. Lisäksi turvapaikka-anomuksia käsiteleviä viranomaisia ja tuomareita ohjeistettiin ottamaan huomioon laiton rajanylitys ”vakavana haitallisena tekijänä”.

Trump teki kovasta maahanmuuttopolitiikastaan keskeisen vaali-aseen viime tiistain kongressivaaleihin. Hän lähetti tuhansia sotilaita rajalle estämään siirtolaiskolonnan maahanpääsy.

Suuri osa laittomasti Yhdysvaltoihin tulevista ihmisistä on lähtöisin Keski-Amerikan pohjoisesta kolmiosta, jonka muodostavat Guatemala, Honduras ja El Salvador. Sieltä paetaan köyhyyttä ja jengirikollisuutta.

Fingerpori

comic

Näkoislehti