Uutiset

Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump määräsi maanantaina Pentagonin muodostamaan ”avaruusvoimat”, joka olisi samankaltainen kuin maan ilmavoimat. Trump kertoi kansallisen avaruusneuvoston tapaamisessa, että pelkkä läsnäolo avaruudessa ei enää riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta.

-Meillä on oltava amerikkalainen johtoasema avaruudessa, Trump sanoi.

Trumpin mukaan Yhdysvalloilla tulee jatkossa olemaan erilliset, mutta tasa-arvoiset ilma- ja avaruusvoimat.

Yhdysvaltojen jalansija avaruudessa kasvaa

Yhdysvallat kuuluu sopimukseen, joka kieltää joukkotuhoaseiden sijoittamisen avaruuteen. Sopimuksen mukaan esimerkiksi kuuta ja muita kiertoratojen kappaleita voi käyttää vain rauhanomaisiin tarkoituksiin.

Trump on myös allekirjoittanut direktiiviin, jonka tarkoituksena on käsitellä avaruusliikennettä ja -romua.

Ilmoitus on jatkoa Trumpin hallinnon kasvavalle jalansijalle avaruudessa. Yhdysvallat haluaa lähettää jo ensi vuonna kuun pinnalle robotteja, joiden on tarkoitus valmistella ensimmäistä miehitettyä avaruuslentoa kuun kamaralle sitten vuoden 1972, NASAsta kerrottiin maanantaina.

Seuraavan kuulennon avuksi aioitaan valjastaa myös yksityisiä yrityksiä, joita ei vielä ole valittu, NASAlta kerrotaan.

Presidentit avaruusohjelmien takana

Trump allekirjoitti joulukuussa direktiivin, joka mahdollistaa astronauttien paluun kuun pinnalle. Tarkoituksena on myös pohjustaa mahdollista Mars-lentoa. Trump määräsi hallituksen myös tarkistamaan kaupallisten avaruuslentojen säännöstöjä.

Yhdysvallat kävi kuussa ensi kertaa vuonna 1969. Tuolloin saavutettiin silloisen presidentin John F. Kennedyn vuonna 1961 asettama tavoite. Avaruuslennon kerrotaan myös lopettaneen Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton keskinäisen avaruuskilvan.

Tämän jälkeen Yhdysvallat on pääosin painottanut miehittämättömien avaruuslentojen tutkintaa, vaikka useat presidentit ovat sanoneet, että Yhdysvallat palaa kuuhun tai jopa kauemmas.

Presidentti George W. Bush sanoi vuonna 2004, että ihmiset palaavat kuuhun vuoteen 2020 mennessä. Hänen seuraajansa Barack Obama sanoi vuonna 2016, että Yhdysvallat lähettää ihmisen Marsiin 2030-lukuun mennessä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic