Uutiset

Trump haluaa nostaa ulkomaisten autojen hintaa

Ensin Donald Trump iski silmänsä ulkomaiseen teräkseen ja alumiiniin, joiden tuonnille Yhdysvaltojen presidentti halusi rankaisutullit.

Tilanne on yhä päällä. Teräksen ja alumiinin tuontitulleista neuvotellaan.

Seuraavaksi Trump aikoo panna järjestykseen autojen tuojat. Amerikkalaiset ovat mieltyneet japanilaisiin, korealaisiin ja saksalaisiin menopeleihin. Niitä menee Trumpin mielestä kaupaksi aivan liian sukkelaan.

Nyt Trump haluaa, että Yhdysvaltoihin tuoduille autoille asetetaan ylimääräinen tuontitulli, joka voisi olla 20–25 prosenttia auton hinnasta.

Trumpin hallituksen kauppaministerin Wilbur Rossin mukaan ulkomaisten autojen tuonti on rapauttanut amerikkalaisen autoteollisuuden.

Rossin mukaan autojen tuontitulleja voidaan perustella ”kansallisella turvallisuudella”. Hän lupasi asiasta ”perusteellisen, reilun ja läpinäkyvän” selvityksen. Myös teräksen ja alumiinin tuontitulleja on perusteltu kansallisella turvallisuudella.

Autojen tuontitulli iskisi erityisen pahasti Japanin ja Saksan autoteollisuuteen. Niillä on autotehtaita Meksikossa ja Kanadassa, jotka ovat ykkösmaat autojen osalta Yhdysvaltojen tuontitilastoissa.

Meksikolle autonvalmistus on erittäin tärkeä teollisuudenala. Siellä on autotehtaat paitsi suurimmilla amerikkalaisilla merkeillä (GM, Ford ja Chrysler), myös kaikilla suurimmilla japanilaisilla ja saksalaisilla merkeillä

Trump haluaa neuvotella Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen (Nafta) uusiksi. Meksiko ja Kanada ovat puolustuskannalla. Autojen rangaistustullit ovat vapaakauppasopimuksen hengen vastaisia.

Trump on pitänyt autontuontiasiaa lämpimänä koko presidenttikautensa ajan. Hän on uhkaillut erityisesti saksalaisia autonvalmistajia, joille Trump on väläytellyt 35 prosentin lisätulleja epäreilun kilpailun vuoksi.

Trumpin mukaan EU:ssa verotetaan amerikkalaisia autojen raskaammalla kädellä kuin eurooppalaisia autoja Yhdysvalloissa.

Meksiko ykkönen

Yhdysvaltoihin tuotiin viime vuonna 8,3 miljoonaa autoa. Autotuonnin arvo oli 192 miljardia dollaria.
Eniten autoja tuotiin Meksikosta (2,4 miljoonaa). Kanadasta tuotiin 1,8 miljoonaa ja Japanista 1,7 miljoonaa. Saksasta tuotiin 500 000 autoa.
Yhdysvalloista vietiin vajaat kaksi miljoonaa autoa. Autoviennin arvo oli 57 miljardia dollaria.
Ulkomaisilla autonvalmistajilla on myös paljon tuotantoa Yhdysvalloissa.
70 % Yhdysvalloissa myytävistä japanilaisista ja korealaisista autoista on valmistettu Yhdysvalloissa. Eurooppalaisten autojen kohdalla osuus on vain 30 %.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic