Uutiset

Trump ja Kim Jong-un eivät tapaa kesällä – Trump muistuttaa kirjeessä Yhdysvaltojen ydinaseista

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on perunut tapaamisensa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin kanssa. Heidän oli tarkoitus tavata kesäkuun 12. päivä Singaporessa.

Valkoisen talon julkistamassa kirjeessä Trump perustelee peruutusta sillä, että Pohjois-Korean viimeaikaiset viestit ovat olleet niin vihamielisiä. Pohjois-Korean korkea virkamies on haukkunut muun muassa Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Penceä tyhmäksi ja uhonnut ydinasepelotteella. Pence oli aiemmin varoittanut, että Pohjois-Korealle voisi käydä kuin Libyalle, jossa diktaattori Muammar Gaddafi lopulta tapettiin.

Vihamielisten viestien myötä Trump sanoo, että olisi epäsopivaa, jos tämä pitkään valmisteltu tapaaminen yhä järjestettäisiin. Sanakäänteet ovat paikoitelleen hyvin ystävällisiä.

-Minä odotin kovasti tapaamistamme, Trump sanoo kirjeessä diplomaattisesti.

Trump sanoo kirjeessä, että Kim Jong-un voi olla häneen myöhemmin yhteydessä, jos maailmanrauhalle tärkeän dialogin jatkaminen kiinnostaa. Trump lisäksi kiittelee taannoisesta kolmen panttivangin vapauttamisesta ja harmittelee tapaamisen peruuttamista. Viestissä on kuitenkin myös muistutusta Yhdysvaltojen sotilaallisesta voimasta.

-Te puhutte omasta ydinasekyvystänne, mutta meidän omamme on niin massiivinen ja voimakas, että rukoilen Jumalaa, ettei tätä kykyä tarvitse ikinä käyttää, Trump kirjoittaa.

Trumpin ilmoitus osui samalle päivälle, kun Pohjois-Korea purki räjäyttämällä ydinkoealuettaan. Sky News -sivustolla kuvaillaan purkutyön tarkoittaneen äänekkäitä räjähdyksiä, pölyä ja lämpöaaltoa. Pohjois-Korea räjäytti Punggye-ri -nimisen ydinkoealueensa kansainvälisen lehdistön edessä.

Pohjois-Korean mukaan maanalainen ydinkoealue puretaan täysin ja maa olisi mukana ydinaseiden maailmanlaajuisessa riisunnassa.

Sky Newsin mukaan paikalla oli 500 metrin päässä noin 20 journalistia. Analyytikot ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että Pohjois-Korea kutsui paikalle toimittajia eikä ydinaseiden asiantuntijoita, jotka olisivat voineet tehdä parempia havaintoja Pohjois-Korean toimista.

Toimittajia oli kutsuttu Kiinasta, Etelä-Koreasta, Yhdysvalloista, Venäjältä ja Iso-Britanniasta.

Kanadalaisen Globalnews-sivuston haastattelemat asiantuntijat korostavat, että Pohjois-Korean ele on hyvä, mutta siinä on enemmän näyttävyyttä kuin sisältöä. Pohjois-Korea on ollut ainoa maa, joka on hiljattain tehnyt ydinkokeita. Se on merkki niin kyvystä kehittää ydinase kuin siitä, ettei ydinase ole vielä pitkälle kehitetty.

Kim Jong-un on saattanut lopettaa ydinkokeet myös siitä syystä, että ne voivat saada maan näyttämään heikolta ja sen ydinasepelotteen keskeneräiseltä.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean johtajien tapaaminen olisi voinut olla merkittävä askel kohti ydinaseiden riisuntaa ja kestävää rauhaa alueella. Toisaalta tapaamisaikeita on arvosteltu siitä, että tapaaminen olisi toteutunut nopealla aikataululla raskaan sarjan diplomatian mittatikkujen mukaan.

Vaikeita neuvotteluja on saatettu kulisseissa valmistella jopa vuosia, jotta valtiojohtajien tapaaminen sujuu parhaalla mahdollisella tavalla ja kaikki osapuolet ovat valmiita puhumaan samoista aiheista.

Huonosti mennyt tapaaminen Trumpin ja Kim Jong-unin välillä olisi voinut myös kiristää välejä entisestään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic