Uutiset

Trump ja Kim sopivat Pohjois-Korean täydellisestä ydinaseriisunnasta – asiakirja vaatii myönnytyksiä ennen muuta Kimiltä

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ovat sopineet Pohjois-Korean ydinaseiden riisunnasta. Tätä sanamuotoa käytetään kaksikon tapaamisensa päätteeksi allekirjoittamassa asiakirjassa.

Korean niemimaan ydinaseettomuus näyttäisi tarkoittavan käytännössä Pohjois-Korean luopumista ydinaseohjelmastaan. Etelä-Korealla ei ole omia ydinaseita.

Singaporessa vastikään päättyneessä huipputapaamisessa Trump lupasi Pohjois-Korealle turvallisuustakeet ja Kim vahvisti Pohjois-Korean luopuvan ydinaseohjelmastaan.

Sopimuksen sanamuodot ovat samankaltaiset kuin huhtikuussa Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin kanssa, Koreoiden keskinäisen tapaamisen yhteydessä allekirjoitetussa dokumentissa.

Sanktioiden kohtalo avoinna – Kiina väläytti jo lievennystä

Tarkkoja yksityiskohtia ydinaseohjelman alasajosta ei vielä ole. Dokumentissa ei mainita sanallakaan Pohjois-Korean talouden rapauttaneiden talouspakotteiden kohtaloa. Kansainväliset sanktiot nostettiin voimaan sen jälkeen, kun muusta maailmasta pitkälti eristäytynyt Pohjois-Korea alkoi kehittää ydinaseohjelmaansa.

Kiinan ulkoministeriö sanoi tiistaina, että sanktioiden liennytys voidaan ottaa harkintaan. Ulkoministeriön puhemies Geng Shuang kommentoi Trumpin ja Kimin tapaamista ulkoministeriön päivittäisessä lehdistötilaisuudessa Pekingissä.

Rauhansopimuksen tilanne jäi avoimeksi

Trumpin ja Kimin sopimuksessa ei myöskään ole viittauksia Korean niemimaan rauhansopimuksen allekirjoittamiseen. Vuosina 1950–1953 käydyn Korean sodan osapuolet ovat edelleen teknisesti sodassa keskenään. Miljoonia henkiä vaatinut konflikti päättyi käytännössä aselepoon.

Tämän lisäksi Trumpin ja Kim allekirjoittamassa dokumentissa sovitaan Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean uudenlaisista valtiosuhteista, joiden tarkoituksena on lisätä rauhaa ja hyvinvointia molemmissa valtioissa.

Sotavankien kohtalosta päästiin sopuun

Trum ja Kim lupasivat työskennellä Korean niemimaan rauhanneuvotteluiden edistämiseksi. Tämän lisäksi he sopivat palauttavansa sotavangit ja kadonneet henkilöt.

Asiakirjassa sovittiin edelleen, että Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo ja Pohjois-Korean vastaava korkea virkamies pitävät jatkoneuvottelut mahdollisimman pian.

Jos yhteislausuma johtaa pysyvään liennytykseen, se voi myös muuttaa perustavanlaatuisesti Itä-Aasian turvallisuustilannetta. Esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentin Richard Nixonin vierailu Pekingiin vuonna 1972 oli yli yksi sytykkeistä Kiinan avautumiselle.


Tämä on täydentyvä uutinen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic