Uutiset

Trump ja Puerto Rico sanasodassa hurrikaanista

USA:n presidentti kuvasi vuoden takaisen hirmumyrskyn pelastustöitä "yhdeksi kaikkien aikojen parhaista"
Maria-hurrikaani teki viime vuoden syyskuussa pahaa jälkeä Puerto Ricon saarella. Kuolonuhrien määrä nousi lähes 3 000:een.

Yhdysvaltain itärannikko valmistautuu hurrikaani Florencen saapumiseen. Hirmumyrskyn odotetaan iskevän Pohjois- ja Etelä-Carolinan ja Virginian rannikolle torstaina tai perjantaina.

Samaan aikaan velloo väittely siitä, miten hyvin onnistuttiin vuosi sitten Puerto Ricon saarelle iskeneen hurrikaani Marian pelastustöissä ja jälkihoidossa.

Puerto Rico on Yhdysvalloille kuuluva itsehallintoalue Karibianmerellä. Saarivaltiossa asuu 3,3 miljoonaa ihmistä.

Presidentti Donald Trumpiä on arvosteltu vähäisestä kiinnostuksesta Puerto Ricoa kohdannutta luonnonkatastrofia kohtaan.

Tuhansia kuolleita

Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossello kuvaili tiistaina, että Maria-hurrikaani on ”pahin luonnonkatastrofi meidän nykyhistoriassamme”.

Hurrikaani tuhosi saarivaltion perusinfrastruktuurin ja tuhannet menettivät henkensä. Sähköt saatiin palautettua koko saarella vasta aivan hiljattain.

Trumpilta kysyttiin, mitä opetuksia Maria-hurrikaani antoi valmistumisessa Florencen tuloon. Trump huomautti, että Maria oli kova pähkinä, koska kyse on saarivaltiosta.

– Mutta oikeastaan olen sitä mieltä, että se (pelastustyö) oli yksi parhaista, mitä on koskaan tehty ottaen huomioon kaiken sen, mistä siinä oli kysymys”.

”Suunnattomia ponnisteluja”

Trump kuvasi ponnisteluja ”suunnattomiksi”. Hänen mukaan Yhdysvallat on pistänyt miljardeja dollareita Puerto Ricon jälleenrakennukseen. Hän uskoo, että Puerto Ricon asukkaat osaavat arvostaa tätä.

Puerto Ricon pääkaupungin San Juanin pormestari Carmen Yulin Cruz ei niellyt Trumpin kehuja.

– Jos hän ajattelee, että 3 000 ihmisen kuolema on menestys, niin jumala meitä auttakoon, Cruz tviittasi.

Hurrikaani Florencen saapumiseen Yhdysvaltain itärannikolle on varauduttu aivan eri tavalla kuin vuosi sitten Puerto Ricossa.

Trum allekirjoitti tiistaina määräyksen, joka vapauttaa liittovaltion rahoja hätäapuun Pohjois-Carolinassa, Etelä-Carolinassa ja Virginiassa.

– Emme säästele yhtään. Olemme täydellisesti valmistautuneita, Trump sanoi Valkoisessa talossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic