Uutiset

Trump ja Xi sopivat maiden kauppaneuvottelujen aloittamisesta uudelleen – amerikkalaisyrityksille lupa myydä osia Huaweille

Donald Trumpilla (vas.) ja Xi Jinpingillä (oik.) ei hymy irronnut, kun Osakan kokouksen isäntä, Japanin pääministeri Shinzo Abe avasi G20-maiden kokouksen. Kuva: JAPAN POOL
Donald Trumpilla (vas.) ja Xi Jinpingillä (oik.) ei hymy irronnut, kun Osakan kokouksen isäntä, Japanin pääministeri Shinzo Abe avasi G20-maiden kokouksen. Kuva: JAPAN POOL

Yhdysvallat ja Kiina ovat siirtymässä kovien puheiden ja uhkailujen tieltä vaihteeksi liennytyksen polulle.

Presidentit Donald Trump ja Xi Jinping sopivat suurimpien teollisuusmaiden G20-ryhmän kokouksessa Japanin Osakassa aloittaa uudelleen maiden kahdenkeskiset kauppaneuvottelut.

Trump lupasi samalla pidättäytyä uusista korotuksista kiinalaistuotteiden tulleihin. Viime vuonna alkanut kauppasota johti kierteeseen, jossa maat asettivat toisilleen rangaistustulleja satojen miljardien dollarien edestä.

Tullinokittelu on johtanut häiriöihin alihankintaketjuissa, kylvänyt epäluuloa rahoitusmarkkinoille ja hidastanut talouskasvua.

– Olemme taas radalla. Myöhemmin nähdään, mitä tapahtuu, Trump sanoi toimittajille Osakassa keskusteltuaan Xin kanssa reilun tunnin ajan.

Trumpilla ei ole kiirettä

Trump ei antanut sopimuksen valmistumiselle mitään aikataulua. Trump sanoi, että kyse on monimutkaisesta sopimuksesta, eikä hänellä sen vuoksi ole mitään kiirettä.

Osakan sopu on aselepo, ei tilanteen normalisoituminen.

Trump korosti, ettei hän poista olemassa olevia tulleja, mutta pidättäytyy asettamasta uusia tulleja kiinalaistuotteille.

Yhdysvaltain kauppaministeriössä on ollut valmisteilla lisätullit 300 miljardin dollarin kiinalaistuonnille. Jos ne astuvat voimaan, on käytännössä koko Kiinan tuonti Yhdysvaltoihin rangaistustullien piirissä.

Trumpin mukaan Kiina alkaa taas alkaa ostaa amerikkalaisia maataloustuotteita. Kiina on kohdistanut omat lisätullinsa soijan kaltaisille maataloustuotteille, joita kasvatetaan Trumpin vahvoilla tukialueilla.

Osia saa nyt myydä Huaweille

Yksi kiistan kohde on ollut kiinalainen telekommunikaatiojätti Huawei.

Yhdysvallat on painostanut liittolaisiaan sysäämään Huawein syrjään 5G-verkkojen laitetoimituksista turvallisuussyistä. Yhdysvaltojen omia yrityksiä on estetty tekemästä kauppaa Huawein kanssa.

Trum sanoi lauantaina, että hän sopi presidentti Xin kanssa, että kiistan ratkaisu siirretään myöhempään ajankohtaan.

Trump lisäsi kuitenkin, että amerikkalaisyritykset voivat myydä komponentteja Huaweille sillä edellytyksellä, että kaupoista ei synnyt turvallisuusuhkaa. Yhdysvaltain mikrosiruvalmistajat kiittelivät Trumpin päätöstä.

Kiinalaistyöntekijä kokosi laiteita rakennusteollisuuden tarpeisiin Xuzhoussa, Jiangsun maakunnassa. Kuva: ALEKSANDAR PLAVEVSKI
Kiinalaistyöntekijä kokosi laiteita rakennusteollisuuden tarpeisiin Xuzhoussa, Jiangsun maakunnassa. Kuva: ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Liikesalaisuudet jakoon

Yhdysvallat sanoo, että Kiina on varastanut pitkään länsimaista tietotaitoa, pakottanut Kiinassa kauppaa käyvät amerikkalaisyritykset jakamaan liikesalaisuuksia kiinalaisten partnerien kanssa ja subventoinut valtion omistamia yrityksiä saadakseen hallitsevan asema kyseisellä alalla.

Kiina sanoo, että Yhdysvallat asettaa kohtuuttomia vaatimuksia. Kiinan mielestä myös Yhdysvaltojen tulee tehdä myönnytyksiä.

Maiden kauppaneuvottelut katkesivat toukokuussa, kun Yhdysvallat väitti Kiinan pettäneen uudistuslupauksensa, jotka se oli antanut neuvottelujen aikaisemmassa vaiheessa.

Trump nosti tämän jälkeen useiden kiinalaistuotteiden tullit kymmenestä 25 prosenttiin. Kiina vastasi samalla mitalla.

Kaksi suurta

Yhdysvallat ja Kiina ovat maailman kaksi suurinta talousmahtia.

Kiina vei viime vuonna tavaraa Yhdysvaltoihin 539 miljardin dollarin edestä. Nousua edellisvuoteen 6,7 %

Yhdysvallat puolestaan vei Kiinaan samana aikana 120 miljardin dollarin arvosta tavaraa. Laskua edellisvuodesta 7,4 %.

Kauppasota

Donald Trumpin presidenttikaudella maat ovat ajautuneet kauppasotaan. Trump on syytänyt Kiinaa epäreiluista kauppatavoista.

Yhdysvallat on nostanut Kiinasta tuotaville tuotteille tulleja neljä kertaa. 25 prosenttiin asti yltäviä rangaistustulleja on määrätty laajalle sektorille tuotteita kuluttajaelektroniikasta teollisuuslaitteisiin.

Kiina on vastannut asettamalla tulleja, joiden suuruus vaihtelee 5 ja 25 prosentin välillä. Kohteina ovat muun muassa nesteytetty maakaasu, hiili, soija ja maissi.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic