Uutiset

Trump jäädytti sotilasavun Ukrainalle vain viikko ennen kohupuhelua maan presidentille

Yhdysvaltain presidentti kiisti pakottaneensa Zelenskyitä tutkimaan kilpailijansa Joe Bidenin asioita. Biden oli vaatinut poikansa kaasuyhtiön asioita tutkineen syyttäjän erottamista, mutta kiistää tehneensä tämän auttaakseen poikaansa.
Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Joe Biden kiistää koskaan puhuneensa poikansa kanssa tämän liiketoimista Ukrainassa. Kuva: CRISTOBAL HERRERA
Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Joe Biden kiistää koskaan puhuneensa poikansa kanssa tämän liiketoimista Ukrainassa. Kuva: CRISTOBAL HERRERA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyysi hallintoaan panemaan jäihin miljoonien dollarien sotilasavun Ukrainalle noin viikko ennen kuin hän soitti Ukraina presidentille painostaakseen tätä tutkimaan entisen varapresidentin Joe Bidenin pojan tapausta, kertoi uutiskanava CNN.

Washington Post uutisoi, että virkaatekevä kansliapäällikkö Mick Mulvaney pidätti Ukrainalta 400 miljoonan dollarin sotilasavun Trumpin pyynnöstä.

Yksi virkailija kertoi lehdelle, että päätös pidättää rahat johtui korruptiohuolista. Hän kiisti asialla olevan yhteyttä siihen, että Ukrainan presidenttiä painostettaisiin tutkimaan Bidenien asioita.

Presidentti Trump kiisti maanantaina pakottaneensa Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Bidenin asioita. Hän kertoi pohtivansa, pitäisikö hänen julkaista kopio puhelinkeskustelusta.

Jotkut demokraatit ovat vaatineet Trumpin asettamista virkarikossyytteeseen asian vuoksi. Trumpin väitetään yrittäneen saada ulkomaista valtiota tahrimaan hänen kotimaisen vastustajansa mainetta.

Bidenin poika Hunter Biden työskenteli Ukrainassa kaasua poraavassa yhtiössä. Joe Biden on tällä hetkellä johdossa presidenttiehdokkuutta ensi vuoden vaaleissa tavoittelevien demokraattien joukossa.

Trump pohtii puhelun kopion julkistamista

Trump antoi ristiriitaisen viestin siitä, aikoiko hän julkistaa kopion puhelusta.

– Saatan tehdä niin, koska se oli hyvin kiinnostava puhelu, hän sanoi Reutersin mukaan.

– Se oli hyvin mukava puhelu. Toivon että te saatte nähdä sen ja toivon että näette sen pian.

Hän kuitenkin lisäsi, että kyseessä ei olisi suuri ennakkotapaus siitä, että ulkomaiden johtajien kanssa käydyistä puheluista julkaistaisiin kopio.

Edustajainhuoneen demokraattijohtajat ovat kutsuneet tiistai-iltapäiväksi koolle kokouksen pohtimaan tapausta.

Kongressin demokraatit vaativat maanantaina Valkoiselta talolta dokumentteja Trumpin hallinnon yhteyksistä Ukrainaan.

Kolme edustajainhuoneen komiteaa pyysi ulkoministeri Mike Pompeota luovuttamaan dokumentteja, jotka kertoisivat Trumpin lakimiehen Rudy Giulianin ja Ukrainan virkailijoiden välisistä kontakteista.

Demokraatit vaativat virkarikossyytettä

Seitsemän ensimmäisen kauden demokraattia kongressissa vaati Trumpille virkarikossyytettä Washington Postissa julkaisemassaan kirjoituksessa:

”Mikäli nämä syytökset ovat tosia, uskomme että toimenpiteet vaativat osakseen virkarikossyytteen”.

Trump puolestaan syytti maanantaina Bideneitä ”korruptoituneiksi”.

Presidentti tai hänen avustajansa eivät kuitenkaan ole esittäneet mitään todisteita siitä, että Biden olisi toiminut korruptoituneesti ollessaan Trumpin edeltäjän presidentti Barack Obaman varapresidentti.

Todisteita ei ole siitä, että Biden olisi käyttänyt asemaansa hyväkseen auttaakseen poikaansa. Hän sanoi lauantaina Iowassa, että hän ei ole koskaan puhunut poikansa kanssa tämän liiketoimista Ukrainassa.

Ukrainan viranomaiset sanovat olleensa yhteydessä Giulianiin, mutta he kertoivat, että he eivät ala tutkia Bidenin tai tämän pojan asioita.

Mediatietojen mukaan Trump olisi toistuvasti kysynyt Zelenskyitä tutkimaan sitä, käyttikö Biden asemaansa väärin vaatiessaan Ukrainaa erottamaan syyttäjän, joka tutki kaasufirmaa, jossa Bidenin poika oli töissä.

Biden vahvistaa halunneensa syyttäjän erotettavaksi, mutta ei siksi, että hän olisi näin auttanut poikaansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti