Uutiset

Trump järkytti virkamiehiä: "Räjäytetään ydinpommi hurrikaanin silmässä"

Liittovaltion sää- ja valtameritutkimusorganisaatio NOAA kertoo verkkosivuillaan, miksi kyseessä olisi huono idea.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (vas.) ja Ranskan ensimmäinen nainen Brigitte Macron vaihtoivat poskisuudelmia G7-kokouksen aikana Ranskan Biarritzissa sunnuntaina. Kuva: IAN LANGSDON
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (vas.) ja Ranskan ensimmäinen nainen Brigitte Macron vaihtoivat poskisuudelmia G7-kokouksen aikana Ranskan Biarritzissa sunnuntaina. Kuva: IAN LANGSDON

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kerrotaan ehdottaneen turvallisuustiiminsä kokouksessa, että maata uhkaava hurrikaani saataisiin aisoihin pudottamalla sen keskelle ydinpommi.

Asiasta kertoi yhdysvaltalainen uutissivusto Axios. Presidentti oli keskustelemassa kansallisen turvallisuuden johtavien virkailijoiden kanssa hurrikaaneista kun hän sanoi: ”Ymmärsin. Ymmärsin. Miksi me emme käytä niitä vastaan ydinasetta?”

Presidentti jatkoi, että ”ne alkavat muodostua Afrikan rannikolla, ja kun ne liikkuvat Atlantin yli me pudotamme pommin hurrikaanin silmään ja se pysäyttää sen. Miksi emme tee tätä?”

Trumpille hurrikaaneista puhunut virkailija vastasi: ”Sir, selvitämme asiaa”.

Uutissivuston lähteen mukaan huoneessa olleet ihmiset olivat järkyttyneitä asian johdosta.

Reagoinut hitaasti luonnonkatastrofeihin

Trumpia on kritisoitu siitä, että hän on reagoinut hitaasti luonnonkatastrofeihin, kuten esimerkiksi hurrikaani Mariaan, joka iski Puerto Ricoon syyskuussa 2017. Hurrikaani surmasi liki 3 000 ihmistä. Koko saari julistettiin katastrofialueeksi, eikä saari ole vieläkään toipunut trooppisesta myrskystä.

Presidentti vieraili saarella vuonna 2017 sanoen, että kyseessä ”ei ole oikea katastrofi”. Hän sanoi paikallisille asukkaille Yhdysvaltain budjetin joutuneen koville Puerto Ricon avustamisen vuoksi, kertoo Business Insider -lehti.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Yhdysvalloissa on nostettu esiin ydinaseen käyttäminen hurrikaania vastaan. Ensi kerran tiedemiehet puhuivat siitä jo 1950- ja 60-lukujen vaihteessa.

Yhdysvaltain silloisen säätoimiston johtaja Francis W. Riechelderfer piti vuonna 1961 toimittajille puheen, jossa hän kertoi voivansa ”kuvitella jonain päivänä mahdollisuuden räjäyttää ydinpommi hurrikaanin sisällä kaukana merellä”, kertoo National Geographic -lehti.

NOAA: Huono idea

Asia herättää edelleen keskustelua Yhdysvalloissa jopa niin paljon, että liittovaltion sää- ja valtameritutkimusorganisaatio NOAA on omistanut sille oman verkkosivun.

NOAA:n sanoma on, että kyseessä on huono idea.

Jo kansainvälinen laki kieltää ydinpommin räjäyttämisen. Yhdysvallat ratifioi asiaa koskevan sopimuksen vuonna 1990.

Ydinpommin räjäytyksestä aiheutuu radioaktiivinen laskeuma, joka varmasti hurrikaania ympäröivien hurjien tuulien ansioista leviäisi mahdollisimman laajalle.

Hurrikaanin pysäyttämiseen tarvittaisiin myös valtava määrä energiaa, siihen ei yksi ydinpommi riitä. Laskelmien mukaan hurrikaanissa vapautuu energiaa niin paljon, että se vastaa 10 megatonnin ydinpommin räjäyttämistä 20 minuutin välein.

NOAA:n mukaan viitosluokan hurrikaanin heikentämiseksi toisen luokan hurrikaaniksi pitäisi hurrikaanin silmään siirtää noin puoli tonnia ilmaa jokaista neliömetriä kohden. On erittäin vaikea hahmotella, miten tämä tapahtuisi käytännössä.

Trooppisista matalapaineista on etukäteen hyvin vaikea sanoa, mikä niistä kehittyy hurrikaaniksi, sanoo NOAA. Atlantilla muodostuu vuosittain noin 80 matalapainetta, joista tyypillisenä vuotena vain viisi kehittyy hurrikaaniksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic