Uutiset

Trump kauppasi Alaskan luonnonsuojelualueen porausoikeudet – Miten käy alueella elävien jääkarhujen ja vaeltavien karibujen?

Trumpin hallinnon viime hetkillään järjestämä huutokauppa Alaskan arktisen luonnonsuojelualueen öljyn- ja kaasunporausoikeuksista ei innostanut öljy-yhtiöitä.
Alaskan republikaanisenaattori Don Young (oik.) paiskasi kättä presidentti Donald Trumpin kanssa Washingtonissa sen jälkeen, kun öljynporaus Alaskan arktisella luonnonsuojelualueella oli tehty mahdolliseksi joulukuussa 2017. Kuva: JIM LO SCALZO
Alaskan republikaanisenaattori Don Young (oik.) paiskasi kättä presidentti Donald Trumpin kanssa Washingtonissa sen jälkeen, kun öljynporaus Alaskan arktisella luonnonsuojelualueella oli tehty mahdolliseksi joulukuussa 2017. Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto on viime päivinään huutokaupannut öljyn ja kaasunporausoikeuksia Alaskan arktisella luonnonsuojelualueella nimeltä Arctic National Wildlife Refuge.

Asiasta kertoivat Washington Post, Reuters ja National Public Radio. Kyseessä on yksi Trumpin hallinnon maansa luonnonsuojelulle aiheuttamista pahimmista iskuista. Alaskan rannikkoseutujen porausoikeuksista on väännetty kättä jo vuosikymmenien ajan.

Huutokaupattavat porausoikeudet eivät kuitenkaan ole menneet juuri kaupaksi, koska öljyn hinta on alhaalla ja yhä useampi pankki kieltäytyy rahoittamasta arktisia energiaprojekteja.

Näin suurimmaksi porausoikeuksien huutajaksi jäi valtiollinen virasto Alaska Industrial Development and Export Authority. Viraston lisäksi kaksi muuta oikeutta meni pienemmille energiafirmoille.

Kaikkiaan 11 aluetta, joiden kokonaispinta-ala on 223 000 hehtaaria, myytiin 14,4 miljoonalla dollarilla, mikä oli paljon pienempi summa kuin mitä republikaanit olivat odottaneet. Lähes kaikki maa myytiin minimihintaan, mikä on 25 dollaria eekkeriltä (0,4 hehtaaria).

Kongressi salli porauksen vuonna 2017

Republikaanienemmistöinen kongressi avasi Alaskan rannikkoseudut öljyteollisuuden käyttöön vuonna 2017. Lupaehtojen mukaan alueille on myytävä kahdesti porausoikeuksia seitsemän vuoden aikana, ensimmäisen huutokaupan tuli tapahtua vuoden 2021 loppuun mennessä.

Apulaissisäministeri Kate MacGregor luonnehti tiedotustilaisuudessa huutokauppapäivää historialliseksi, koska niin moni ihminen oli vuosien ajan työskennellyt sen hyväksi, että suojelualue avattaisiin poraukselle.

Ryhmä ympäristö- ja suojelujärjestöjä yritti estää myynnin sillä perusteella, että öljynporauksesta seuraisi alueen alkuperäisasukkaille korvaamatonta vahinkoa, mutta aluetuomari Sharon Gleason kuitenkin salli myynnin.

Sisäministeriö tarjoaa suojelualueen 650 000 hehtaarin rannikkoalueista suurimpaan osaan porausoikeuksia. Alueella viihtyy satojatuhansia vaeltavia karibuja, muuttolintuja ja alue on yksi keskeisistä elinalueista eteläisen Beaufortinmeren jäljellä oleville jääkarhuille.

Pohjoisen jäämeren jäiden kutistuessa jääkarhuja uhkaa ilmastonmuutoksen vuoksi sukupuutto. Karhut joutuvat jään huvetessa viettämään yhä pidempiä aikoja maalla, mistä niiden on vaikeampi löytää saalista. Tutkijoiden mukaan alueen jääkarhujen pesistä kolmannes sijaitsee nyt poraukselle avatuilla alueilla.

Alkuperäisasukkaat erimielisiä porauksesta

Anchoragessa sijaitsevan alkuperäisasukkaiden oikeuksien säätiön juristi Matt Newman sanoi huutokaupan olevan uusin esimerkki siitä, että Trumpin hallinto oikoo mutkia.

– Olet mailin päässä maaliviivalta ja päätät oikoa mutkia, mikä on minusta pelottavaa, hän sanoin NPR:n mukaan.

– Toivot ettet jää kiinni.

Rannikkotasangon ainoa yhteisö on Kaktovik. Siellä jotkut Inupiat-heimon jäsenet olivat innoissaan porausoikeuksista.

Paikallinen heimojohtaja Matthew Rexford sanoi, että poraus olisi hyväksi paikalliselle taloudelle.

– Olemme katselleet öljyn- ja kaasunporausta North Slopessa liki 50 vuotta, hän sanoi viitaten Prudhoe Bayn alueeseen.

Hän uskoi, että kaikki luonnonvarojen etsintä ja poraus pystyttäisiin tekemään aluetta säästämällä.

Toisaalta taas Gwich’in-heimon jäsenet, jotka paimentavat karibuitaan alueen halki joka vuosi, ovat suojelijoiden kannalla vastustaen kaikkea porausta alueella.

Tuleva presidentti Joe Biden on sanonut vastustavansa Alaskan suojelualueen avaamista öljyn- ja kaasunporaukseen. Porausoikeuksia on kuitenkin vaikea perua, sillä ne ehdittiin myydä ennen kuin hän astuu virkaan 20. tammikuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic