Uutiset

Trump kehui kahdenkeskistä tapaamistaan Kimin kanssa: "Erittäin, erittäin hyvä"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin ensimmäinen kahdenkeskinen tapaaminen kesti 35 minuuttia. Valtionpäämiesten keskustelua seurasi vain kaksi tulkkia Singaporessa yhdeksältä paikallista aikaa tiistaina.

Sen jälkeen Trump ja Kim kävelivät huippukokouspaikassa Capellan hotellissa Sentosan saarella ja tervehtivät median edustajia.

Trump kertoi toimittajille CNN:n mukaan, että tapaaminen oli ollut ”erittäin, erittäin hyvä”.

-Loistavat välit, Trump sanoi hotellin parvekkeelta.

Kimiltä kysyttiin, luopuuko hän ydinaseista. Diktaattori ei vastannut kysymykseen mitään.

Historiallinen kättely

Tapaamista edelsi historiallinen kättely, jolloin Yhdysvaltain istuva presidentti ja Pohjois-Korean diktaattori tapasivat ensimmäistä kertaa.

Trumpin ja Kimin ensimmäinen kättely kesti lähes parikymmentä sekuntia. Ensimmäisten minuuttien aikana Trump kosketti Kimiä useasti muun muassa käsivarteen ja ohjaillakseen häntä tapaamishuoneeseen. Myös Kimin nähtiin koskettavan Trumpia käsivarteen.

Trump ja Kim istuivat ensimmäisessä tapaamisessa vierekkäin.

Laajempaan huippukokoukseen osallistuu korkeita virkamiehiä kummaltakin puolelta. Trumpin vieressä istuvat Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton, Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly ja tulkki.

Kimin puolella pöytää istuvat Kimin ”oikeana kätenä” tunnettu Kim Yong-chol, Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho sekä maan entinen ulkoministeri Ri Su-yong.

Trump sanoi pöydän ääressä istuessaan uskovansa, että tapaaminen onnistuu.

Neuvottelujen jälkeen seuraa vielä työlounas. Uutistoimisto Reutersin mukaan Kimin on kerrottu lähtevän Singaporesta iltapäivällä. Trump lähtee illalla.

Trump optimistinen

Ennen huippukokousta Trump ilmaisi olevansa optimistinen Yhdysvaltain presidentin ja Pohjois-Korean diktaattorin ensimmäisestä tapaamisesta.

Virkamiehet valmistelivat tapaamista viimeiseen asti. Trump tviittasi, että valmistelut sujuivat ”hyvin ja nopeasti”.

-Me kaikki tiedämme pian, tuleeko oikea sopimus vai ei, Trump tviittasi.

Valtionpäämiesten tapaamista ei olisi voinut kuvitellakaan vielä joitakin kuukausia sitten, kun he vuorotellen uhkailivat toisiaan.

Korean sota vuosina 1950–53 ei ole virallisesti loppunut, koska rauhansopimusta ei ole allekirjoitettu. Sotavuosina kuoli miljoonia ihmisiä.

Pohjois-Korealle on langetettu pakotteita sen ydinaseohjelman vuoksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic