Uutiset

Trump keskeyttää maahanmuuton Yhdysvaltoihin kahdeksi kuukaudeksi

Keskeytys ei koske tilapäisesti maassa työskenteleviä, kirjoittaa CNN.
Presidentti Donald Trump kertoo keskeyttävänsä maahanmuuton Yhdysvaltoihin 60 päiväksi. Kuva: EPA

Presidentti Donald Trump kertoo keskeyttävänsä maahanmuuton Yhdysvaltoihin 60 päiväksi. Keskeytys koskee niin sanottua green cardia eli pysyvää oleskelulupaa hakevia. Lupa oikeuttaa työskentelyyn Yhdysvalloissa.

Presidentin mukaan keskeytys saattaa jatkua pidempään maan taloustilanteen mukaan. Hän kertoi allekirjoittavansa presidentin määräyksen todennäköisesti keskiviikkona paikallista aikaa.

–  Maahanmuuton keskeyttäminen auttaa pistämään työttömät amerikkalaiset työpaikkajonon kärkeen, kun Amerikka aukeaa uudelleen, Trump sanoi päivittäisessä koronavirustiedotustilaisuudessaan lehdistölle.

Trump tviittasi maanantaina paikallista aikaa keskeyttävänsä maahanmuuton toistaiseksi suojellakseen Yhdysvaltain kansalaisten työpaikkoja. Tviitissä hän viittasi näkymättömään viholliseen.

Yhdysvalloissa 22 miljoonaa ihmistä on jäänyt ilman työtä koronaviruskriisin takia.

Uutiskanava CNN:n mukaan Trumpin on tarkoitus kertoa maahanmuuton rajoituksista lisää tiistain tai keskiviikon aikana paikallista aikaa.

CNN kertoo, että keskeytys ei koske työntekijöitä, jotka tulevat maahan tilapäisesti. Asiaa tunteva viranomainen kertoo medialle, että keskeytys ei koske tilapäisiä työviisumeita, sillä ne ovat lupajärjestelmässä mutkikkaampia ja niiden selvittämiseen vaaditaan aikaa. Osa työviisumeilla työskentelevistä on kriisin kannalta olennaisilla aloilla. Heitä työskentelee esimerkiksi terveydenhuollossa ja ruoantuotannossa.

Demokraateilta heti vahva vastustus

Texasilainen demokraattiedustaja Joaquin Castro tyrmäsi Trumpin suunnitelmat heti tuoreeltaan tviitin jälkeen. Hänen mielestään kyse on vain presidentin yrityksestä suunnata keskustelu toisaalle siitä, miten Trump on epäonnistunut koronaviruksen pysäyttämisessä ja ihmisten henkien pelastamisessa.

Yhdysvalloissa on tuoreimpien tietojen mukaan ainakin yli 819  000 ihmistä saanut koronavirustartunnan. Se tarkoittaa yli 2  470 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden, kertoo tilastosivusto Worldometer. Lisäksi yli 45  000 ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin.

Castro sanoi lisäksi, että Trumpin aikomuksena on saada etua kriisistä ja edistää maahanmuuttovastaista agendaansa.

480 miljardin dollarin hätäapupaketti

Yhdysvalloissa senaatti on hyväksynyt tiistaina paikallista aikaa yli 480 miljardin dollarin hätäapupaketin. Paketilla tuetaan pienyrityksille suunnattua lainaohjelmaa sekä rahoitetaan sairaaloita ja koronavirustestausta.

Sekä republikaanit että demokraatit kannattivat pakettia. Edustajainhuoneen on määrä hyväksyä paketti torstaina.

Viime kuun lopussa maassa hyväksyttiin 350 miljardin dollarin paketti, joka tuki lähinnä yrityksiä palkanmaksussa. Paketin varat kuitenkin hupenivat nopeasti.

Uusimmat

Fingerpori

comic