Uutiset

Trump kielsi osallisuutensa hyökkäykseen ja tyrmäsi virkarikossyytteen valmistelun

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puhui tiistaina toimittajille ensimmäistä kertaa viikkoihin.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puhui toimittajille tiistaina Valkoisen talon pihamaalla. Kuva: Samuel Corum / POOL
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puhui toimittajille tiistaina Valkoisen talon pihamaalla. Kuva: Samuel Corum / POOL

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump kommentoi tiistaina julkisuudessa ensimmäistä kertaa viime viikon keskiviikkona tapahtunutta, Trumpin kannattajien tekemää hyökkäystä maan kongressirakennukseen. Hyökkäys aiheutti kuuden ihmisen kuoleman.

Trump piti kiinni väitteestään, jonka mukaan hänen hyökkäystä edeltänyt, kannattajilleen pitämä puheensa oli ”täysin asianmukainen”, joskin hän sanoi myös, ettei hyväksy väkivaltaa, kertoi CNN.

Trump tapasi toimittajia Valkoisen talon pihalla ennen lähtöään Washingtonista Texasiin, jossa hän tutustuu rajamuurin rakentamishankkeeseensa.

Trump väitti perusteettomasti, että hänen puheestaan ei olisi löydetty huomautettavaa.

– Puhe on analysoitu, ja sitä pidettiin täysin asianmukaisena, hän sanoi.

Puheessaan Trump kehotti kannattajiaan marssimaan kongressitalolle taistelemaan.

”Syyte aiheuttaa vihaa”

Trump tyrmäsi demokraattien ajaman virkarikossyytteen perustuslain vastaisesta kapinaan lietsomisesta. Hän vihjasi, että virkarikossyytteellä voisi olla väkivaltaisia seurauksia.

Demokraatit tuovat CNN:n mukaan syytteen edustajainhuoneen äänestykseen mahdollisesti keskiviikkona, jos Trump ei tätä ennen eroa tai varapresidentti Mike Pence käynnistä toimia hänen erottamisekseen.

– Syyte saa aikaan valtavasti vihaa — Jos Nancy Pelosi (edustajainhuoneen puheenjohtaja) ja Chuck Schumer (senaatin demokraattiryhmän johtaja) jatkavat tällä tiellä, se aiheuttaa valtavan vaaran maallemme ja aiheuttaa valtavasti vihaa. En halua väkivaltaa, Trump sanoi.

Trump olisi maan historian ensimmäinen presidentti, joka on joutunut virkarikossyytteeseen kahdesti.

Trump eristäytyi Valkoiseen taloon

Trump puhui ensimmäistä kertaa viikkoihin toimittajien edessä. Hän ei vastannut hänelle esitettyyn kysymykseen siitä, onko hän vastuussa kongressirakennuksen väkivaltaisuuksista.

Viime viikon mellakan jälkeen hän on eristäytynyt Valkoiseen taloon ja peruutti viikonlopulle suunnitellun virkamatkan Camp Davidiin.

Trump ei ole ollut aktiivinen sen paremmin koronapandemian torjunnassa kuin kongressirakennuksen mellakoinnin jälkiselvittelyssä.

Mykkäkoulunsa varapresidentti Mike Pencen kanssa Trump lopetti maanantaina.

Kaksikko keskusteli CNN:n mukaan Valkoisessa talossa sekä tulevasta viikosta että ”hallinnon työstä ja saavutuksista päättymässä olevalla nelivuotiskaudella”

Pelko väkivaltaisuuksista kasvaa

Nyt Trumpin virkakautta on jäljellä viikko, ja maassa elää pelko uusista väkivaltaisista hyökkäyksistä.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisin FBI:n tietojen mukaan maan kaikkien osavaltioiden pääkaupungeissa ja Washington DC:ssä on vireillä mahdollisesti aseellisia protesteja ennen presidentti Joe Bidenin virkaanastujaisia ensi viikon keskiviikkona 20. tammikuuta, kertoi CNN.

Keskusrikospoliisin mukaan väkivaltaisuuksia suunnittelevat useat Trumpia kannattavat ryhmät eri puolilla maata.

Tästä huolimatta Biden ja hänen varapresidenttinsä Kamala Harris aikovat ainakin toistaiseksi vannoa valansa perinteiseen tapaan ulkona.

Uusimmat

Fingerpori

comic