Uutiset

Trump kieltää matkustamisen Euroopasta Yhdysvaltoihin kuukaudeksi – Nämä kysymykset ovat vielä avoinna

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että matkustamista useista Euroopan maista Yhdysvaltoihin rajoitetaan 30 päivän ajaksi koronavirustilanteen takia. Matkustuskiellon on määrä alkaa perjantaina keskiyöllä. Kokosimme tähän juttuun kysymykset, jotka ovat yhä avoinna.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona Yhdysvaltojen aikaa asettavansa matkustuskiellon Euroopan ja Yhdysvaltojen välille. Kuva: epa08287760
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona Yhdysvaltojen aikaa asettavansa matkustuskiellon Euroopan ja Yhdysvaltojen välille. Kuva: epa08287760

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti keskeyttävänsä lähes kaikki matkailun Euroopasta Yhdysvaltoihin perjantaina.

Matkustuskielto koskee 26 Euroopan maata. Kyseessä ovat Schengen-alueen valtiot Itävalta, Belgia, Tsekki, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Islanti, Italia, Latvia, Liettua, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi ja Sveitsi.

Trumpin päätös ei estä Yhdysvaltojen kansalaisten saapumista maahan, eikä se koske pysyvästi Yhdysvalloissa asuvia eikä heidän perheitään.

Trump lisäsi ensin, että kielto muun muassa koskee valtavaa määrää tavaraliikennettä ja rahtia. Myöhemmin hän selvensi tviitissään, että kieltoa sovelletaan ihmisiin, ei tavaroihin.

Avoimia kysymyksiä

Trumpin ilmoitus jätti ilmoille useita avoimia kysymyksiä.

Milloin matkustuskielto tulee voimaan Suomessa?

Vielä ei tiedetä, milloin matkustuskielto tulee voimaan Suomessa. Trump ilmoitti, että matkustusrajoitukset tulevat voimaan perjantaina keskiyöllä, mikä ilmeisesti tarkoittaa Yhdysvaltojen aikaa. Tiedossa ei ole, milloin viimeiset lennot Suomesta Yhdysvaltoihin lähtevät.

Tämän jälkeen matkustajat Schengen-sopimuksen maista ovat matkustuskiellossa Yhdysvaltoihin 30 päivän ajan.

Finnair sanoi torstaina tviitissään, että: ”Yhdysvallat asettaa koronaviruksen vuoksi rajoituksia Euroopasta saapuville matkailijoille. Käsittelemme asian vaikutuksen lentoihimme tänään ja viestimme sitten asiakkaille. Olemme pahoillamme tilanteen aiheuttamasta epävarmuudesta.”

Miten Yhdysvalloista pääsee takaisin?

Epäselvää on myös se, miten Yhdysvalloissa olevat suomalaiset ja muut, joita kielto koskee, pääsevät palaamaan kotiin. Matkustuskielto ei koske Schengen-sopimuksen ulkopuolella olevia maita, kuten Britanniaa. Lentoliikenne näiden maiden, esimerkiksi Britannian ja Yhdysvaltojen välillä, ilmeisesti jatkuu.

Miksi Britannia on kiellon ulkopuolella?

Trump kertoi, että kaikki matkustus Euroopasta Yhdysvaltoihin keskeytetään, mutta kielto ei koske Britanniaa. Hän ei perustellut, miksi Britannia on kiellon ulkopuolella. Tähän mennessä Britanniassa on vahvistettu yli 400 koronatartuntaa.

Mediassa ja sosiaalisessa mediassa on esitetty erilaisia vaihtoehtoja sille, mitä päätöksen taustalla voi olla. Syiksi on esitetty esimerkiksi Britannian pääministerin Boris Johnsonin läheinen suhde Trumpiin tai Britannian EU-ero. Vaikka brexit erottaa Britannian Euroopan unionista, Britannian maantieteellistä sijaintia se ei muuttanut. Kaikki nämä ovat kuitenkin vain vahvistamattomia arveluita.

Trump selvensi myöhemmin, että muut kuin Schengen-maat Euroopassa ovat kiellon ulkopuolella. Britannian ei kuulu Schengen-sopimukseen, kuten eivät myöskään EU-maista Irlanti, Bulgaria, Kypros, Kroatia ja Romania.

Useat suurlähettiläät kertoivat CNN:lle, ettei matkustuskielto ollut edes suurlähetystöjen tiedossa. Belgian Yhdysvaltojen-suurlähettiläs sanoi, että ei ymmärrä, miksi matkustuskielto ei koske Britanniaa.

Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb kutsui Twitterissä Trumpin päätöstä jättää Britannia matkustuskiellon ulkopuolelle ”vastuuttomaksi”. Stubb sanoi tviitissään, etteivät ”virukset tunnista rajoja”.

Uusimmat

Fingerpori

comic