Uutiset

Trump kiristi turvapaikan hakemisen säännöksiä

Hakemuksesta pitää maksaa, laittomasti maahan tullut ei saa tehdä töitä, ennen kuin hakemus on hyväksytty.
Sadat keskiamerikkalaiset siirtolaiset odottivat junaa Meksikon Ixtepecissa viime viikolla. He pyrkivät matkustamaan Yhdysvaltain rajalle siitä huolimatta, että Meksikon viranomaiset yrittävät estää heidän matkansa. Kuva: LUIS VILLALOBOS
Sadat keskiamerikkalaiset siirtolaiset odottivat junaa Meksikon Ixtepecissa viime viikolla. He pyrkivät matkustamaan Yhdysvaltain rajalle siitä huolimatta, että Meksikon viranomaiset yrittävät estää heidän matkansa. Kuva: LUIS VILLALOBOS

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ohjeisti virkakuntaa koventamaan turvapaikanhakijoihin kohdistuvia sääntöjä maanantaina. He joutuvat nyt maksamaan hakemuksestaan ja maahan laittomasti tulleet eivät saa tehdä töitä, ennen kuin heidän hakemuksensa on hyväksytty.

Kyseessä ovat Trumpin hallinnon tuoreimmat yritykset vähentää maahan etelärajan yli tulevien maahanpyrkijöiden tulvaa. Monet heistä hakevat turvapaikkaa Yhdysvalloista. Kyseessä on dramaattinen muutos siihen, miten turvapaikanhakijoita kohdellaan. Kuluu kuitenkin kuukausia, ennen kuin uudet määräykset voivat astua voimaan.

Trumpin hallinto on toistuvasti syyttänyt Yhdysvaltain lakeja siitä, että ne sallivat turvapaikanhakijan tehdä vilpillisiä väitteitä tilanteestaan.

Maahanmuuttajien tukijat puolestaan syyttävät Trumpin hallintoa siitä, että uudet määräykset estävät turvapaikan hakijoita hakemasta turvaa väkivallalta ja vainolta.

Trump allekirjoitti maanantaina presidentillisen muistion, joka ohjeisti oikeusministeriötä ja kotimaan turvallisuuden ministeriötä 90 päivän kuluessa tiukentamaan turvapaikkapolitiikkaa muun muassa asettamalla maksu turvapaikkahakemukselle.

”Pienikin maksu ylivoimainen”

Jopa pienikin maksu voi olla ylivoimainen monelle turvapaikan hakijalle, sanoi Victoria Neilson, joka työskenteli ennen valtion virastossa, joka ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia.

– Suurin osa Yhdysvalloista turvapaikkaa hakevista tulee tänne mukanaan vain paita päällään, hän sanoi.

Toinen Trumpin antama määräys varmistaisi, että turvapaikkahakemukset ratkaistaisiin maahanmuutto-oikeuksissa puolessa vuodessa.

Jo nyt Yhdysvaltain lait ohjeistavat oikeusministeriötä ratkaisemaan asiat puolessa vuodessa, mutta koska tapauksia on yli 800 000, niiden saattaminen loppuun vie usein vuosia.

– Säännös käsitellä tapaukset 180 päivässä on ollut kirjoissa jo yli kaksi vuosikymmentä, sanoi Ashley Tabaddor, joka johtaa maahanmuuttotuomarien liittoa.

– Ongelmana on, että meille ei ole koskaan annettu riittäviä resursseja ratkaista pyynnöt tuossa ajassa.

Fingerpori

comic