Uutiset

Trump kritisoi Cohen-kuulemisen ajankohtaa

Presidentin entisen asianajajan kuulemisen ajoittaminen samaan aikaan huippukokouksen kanssa oli "uusi pohjanoteeraus amerikkalaisessa politiikassa".
Presidentti Donald Trump halasi Yhdysvaltain lippua ennen puhettaan konservatiivien CPAC-kokouksen aikana National Harborissa lauantaina. Kuvaaja: ERIK S. LESSER

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi maanantaina, että demokraattien päätös kuulustella hänen entistä henkilökohtaista asianajajaansa Michael Cohenia samaan aikaan kun presidentti tapasi Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia, oli omiaan pilaamaan huippukokouksen.

Trump ja Kim tapasivat viime viikolla toista kertaa Vietnamin Hanoissa yrittääkseen sopia Pohjois-Korean riisumisesta ydinaseista. Samaan aikaan Trumpin entinen avustaja oli edustajainhuoneen komitean kuultavana. Cohen kertoi Trumpin kehottaneen häntä tekemään uhkauksia puolestaan noin 500 kertaa viimeisten 10 vuoden aikana.

Presidentin mukaan se, että ”tuomittua valehtelijaa ja petkuttajaa” kuultiin samalla hetkellä kun Pohjois-Korean kanssa oli meneillään tärkeä ydinhuippukokous, oli ”uusi pohjanoteeraus amerikkalaisessa politiikassa”. Kuulemisen ajankohta on Trumpin mukaan voinut vaikuttaa siihen, että hän joutui kävelemään kokouksesta ulos ilman sopimusta.

Trump piti kuulemisen ajankohtaa häpeällisenä

”Tätä ei ole koskaan tehty kun presidentti on ulkomailla. Häpeä”, Trump kirjoitti.

Trumpilta kysyttiin Cohenin kuulemisesta torstaina tiedotustilaisuudessa Hanoissa sen jälkeen kun Trump oli kävellyt ulos kokouksesta. Presidentti sanoi syytöksiä ”vääriksi” ja kritisoi kuulemisen ajankohtaa.

– Yritin katsoa niin paljon kuin ehdin, Trump sanoi.

– En voinut katsella paljon, sillä minulla oli hiukan kiire, mutta tällaisten valekuulemisten järjestäminen keskellä erittäin tärkeää huippukokousta on todella paha asia, hän sanoi.

Neuvottelujen epäonnistuminen kova isku Moonille

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kehotti alaisiaan löytämään keino neuvottelujen aloittamiseksi uudelleen.

– Uskon että Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen dialogi johtaa lopulta sopimukseen, mutta umpikuja ei voi koskaan jatkua kauaa, Moon kertoi ulko- ja turvallisuuspolitiikan neuvonantajilleen.

Huippukokouksen epäonnistuminen oli kova isku Moonille, joka oli toivonut Yhdysvaltain helpottavan pakotteitaan, mikä johtaisi Koreoiden välisten projektien uudelleen aloittamiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti