Uutiset

Trump leimasi Bidenin sosialistien troijalaiseksi hevoseksi – "Äänestäjillä ei ole koskaan ollut näin selkeää valintaa"

Presidentti lupasi rokotteen koronavirusta vastaan vuoden loppuun mennessä.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyökkäsi republikaanien puoluekokouksen puheessaan rajusti demokraattien presidenttiehdokasta Joe Bidenia vastaan. Kuva: EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyökkäsi republikaanien puoluekokouksen puheessaan rajusti demokraattien presidenttiehdokasta Joe Bidenia vastaan. Hän myös hehkutti omia saavutuksiaan presidenttinä ja korosti marraskuisten vaalien merkitystä kuvailemalla niitä Yhdysvaltain historian tärkeimmiksi vaaleiksi.

Puhe huipensi republikaanien nelipäiväisen puoluekokouksen. Puheensa aluksi Trump otti virallisesti vastaan republikaanien presidenttiehdokkuuden.

–  Koskaan ennen äänestäjillä ei ole ollut näin selkeää valintaa kahden puolueen ja kahden vision välillä, Trump linjasi.

Trump kritisoi Bidenia liiasta Kiina-myönteisyydestä.

– Hän on amerikkalaisten työpaikkojen tuhoaja, ja jos hänelle antaa tilaisuuden, hän tuhoaa Amerikan suuruuden. 47 vuoden ajan Joe Biden otti duunarien lahjoitukset vastaan ja antoi heille haleja ja jopa pusuja, Trump nauratti yleisöä viittaamalla syytöksiin, joiden mukaan Biden ei aina kunnioita toisten ihmisten fyysistä koskemattomuutta.

–  Hän kertoi tuntevansa heidän tuskansa. Sitten hän lensi Washingtoniin ja äänesti meidän työpaikkojemme lähettämisestä Kiinaan ja muualle kaukomaille.

”Biden on troijalainen hevonen”

Vaikka Biden kuuluu demokraattien maltilliseen siipeen, ovat republikaanit toistuvasti varoitelleet puoluekokouksessaan, että Bidenin valinta avaisi demokraattien vasemmistosiivelle mahdollisuuden toteuttaa ideoitaan, joita republikaanit pitävät radikaaleina. Trumpkin kutsui Bidenia heikoksi.

– Biden on sosialismin troijalainen hevonen. Jos Joe Biden ei ole riittävän vahva pitääkseen puolensa kiiluvasilmäisiä marxisteja kuten Bernie Sandersia ja muita radikaaleja vastaan, kuinka hän koskaan pitää sinun puoliasi? Trump latasi.

Trump syytti Bidenia myös siitä, että tämän aikoo viedä poliisilta rahoituksen. Lain ja järjestyksen viesti korostui muutenkin puheessa vahvasti. Yleisöön oli muun muassa tuotu virkatehtävissään kuolleiden poliisien perheitä, ja presidentti vannoi tukeaan poliisilaitoksille.

– Meidän täytyy muistaa, että ylivoimainen enemmistö poliiseista tässä maassa on jaloja, rohkeita ja kunniallisia. Meidän täytyy antaa poliisillemme takaisin heidän valtansa.

Presidentti nosti esiin Yhdysvaltoja viime kuukausina kuohuttaneet rasismin ja poliisiväkivallan vastaiset mielenosoitukset, jotka ovat paikoin äityneet väkivaltaisiksi mellakoiksi ja ryöstelyksi. Trumpin mukaan demokraattien johtamat kaupungit ovat kaikkein väkivaltaisimpia.

Asia on ajankohtainen, sillä mielenosoitukset ovat kiihtyneet jälleen tällä viikolla Kenoshassa Wisconsinissa poliisin ammuttua mustaa miestä selkään, mikä aiheutti tämän halvaantumisen.

– He (demokraatit) hyväksyvät liittovaltion tasoista lainsäädäntöä, joka vähentää lainvalvontaa koko maassa. He saavat joka kaupungin näyttämään samalta kuin demokraattien johtama Oregonin Portland.

Trump kritisoi rajusti myös cancel-kulttuuria, jonka hän katsoi kaventavan mielipiteenvapautta.

– Monilla asioilla on nyt eri nimet, ja säännöt muuttuvat koko ajan. Cancel-kulttuurin tavoitteena on saada kunnolliset amerikkalaiset pelkäämään työpaikkansa menettämistä ja nöyryytetyksi tulemista.

Cancel-kulttuuri tarkoittaa ilmiötä, jossa väärinä pidettyjen mielipiteiden esittäjä pyritään vaientamaan ja eristämään.

Trump lupasi rokotteen vuoden loppuun mennessä

Bidenin ja demokraattien ryöpyttämisen lisäksi Trump keskittyi omien saavutuksiensa listaamiseen. Hän nosti esiin esimerkiksi sen, kuinka hän lopetti vapaakauppasopimus Naftan ja neuvotteli uuden sopimuksen Kanadan ja Meksikon kanssa ja veti Yhdysvallat pois ”epäreilusta ja erittäin kalliista” Pariisin ilmastosopimuksesta.

Saavutuksiinsa Trump luki myös Yhdysvaltain Israelin-suurlähetystön siirtämisen Tel Avivista Jerusalemiin.

Trump kehui itseään siitäkin, että hän on saanut Nato-maat maksamaan enemmän omasta puolustuksestaan. Presidentin mukaan Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on ollut hämmästynyt tästä.

–  Rikoin Washingtonin perussääntöä: pidin lupaukseni, Trump tiivisti.

Hän sanoi myös tehneensä Yhdysvaltain rajoista turvallisemmat kuin koskaan ja pelotteli Bidenin päästävän maahan ennätysmäärän paperittomia siirtolaisia, jotka vievät rahat Yhdysvaltain terveydenhuollolta. Hän muistutti lisäksi nimittäneensä satoja uusia liittovaltion tuomareita sekä kaksi uuttaa korkeimman oikeuden tuomaria.

Trump sanoi tehneensä afroamerikkalaisten hyväksi enemmän kuin yksikään presidentti sitten Abraham Lincolnin, joka lopetti orjuuden Yhdysvalloissa.

Koronaviruksen Trump laittoi tuttuun tapaan Kiinan syyksi. Hän lupasi, että virus on pian nujerrettu.

– Kehitämme elämää pelastavia hoitoja ja tuotamme rokotteen vuoden loppuun mennessä, tai ehkä jopa aikaisemmin. Kukistamme viruksen ja pandemian ja nousemme vahvempina kuin koskaan ennen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Puheen jälkeen Washingtonin taivaan valaisi näyttävä ilotulitus Trumpin kunniaksi.
Puheen jälkeen Washingtonin taivaan valaisi näyttävä ilotulitus Trumpin kunniaksi. Kuva: EPA Puheen jälkeen Washingtonin taivaan valaisi näyttävä ilotulitus Trumpin kunniaksi. Kuva: EPA

Presidentti maalaili visiota matkasta Marsiin

Trump pyrki tuomaan puheeseensa myös valoisampia sävyjä ja optimistista tulevaisuusvisiota.

– Amerikka vie ensimmäisen naisen kuun pinnalle, ja Yhdysvalloista tulee ensimmäinen maa, joka laittaa kauniin lippunsa Marsin pinnalle.

Presidentti korosti yhdysvaltalaisten vahvaa luonnetta ja erityislaatuisuutta.

– Maailmassa ei ole ketään niin kuin me. Haluan jokaisen lapsen Amerikassa tietävän, että olette osa jännittävintä ja uskomattominta seikkailua ihmiskunnan historiassa. Ei ole väliä mistä perheesi tulee tai mikä taustasi on, kuka tahansa voi nousta kovalla työllä ja omistautumisella ja voi saavuttaa minkä tahansa tavoitteen.

Trump piti puheensa Valkoisen talon edustalla, jonne oli kutsuttu satojen ihmisten yleisö. Valkoisen talon käyttöä puoluekokouspuheeseen on kritisoitu, sillä presidentin virka-asuntoa ei ole tarkoitettu poliittisten kampanjoiden pitopaikaksi. Puheelle piti tällä kertaa etsiä uusi paikka, sillä koronavirus pakotti pitämään puoluekokoukset pääosin virtuaalisesti.

Puheen jälkeen Washingtonin taivaan valaisi näyttävä ilotulitus Trumpin kunniaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti