Uutiset

Trump Maylle: Älä minuun keskity, keskity terrorismiin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen kerran noussut otsikoihin molemmin puolin Atlanttia herkkyydestään käyttää Twitteriä.

Tällä kertaa Trump arvosteli tviitissään Britannian pääministeriä Theresa Mayta. Jälkimmäinen kun oli kritisoinut Yhdysvaltain presidenttiä siitä, että tämä oli välittänyt eteenpäin brittiläisen äärioikeistolaisen ryhmän muslimien vastaisia videoita.

”Theresa @theresamay, älä keskity minuun, keskity tuhoisaan radikaaliin islamilaiseen terrorismiin, mitä tapahtuu Britanniassa. Meillä menee oikein hyvin”, Trump tviittasi keskiviikkoiltana.

Kuinka ollakaan Trump kuitenkin lähetti tviitin väärään osoitteeseen, ”@theresamay” -osoite kuuluu Theresa Scrivener -nimiselle naiselle.

Guardian-lehden mukaan Trump lähetti hetken kuluttua tviitin oikeaan osoitteeseen: @Theresa_May.

Perinteisesti Yhdysvaltain presidentti on ottanut maailman johtajiin yhteyttä puhelimitse, mutta Trump suosii Twitteriä.

Brittiläisen ääriliikkeen video

Trumpin edelleen välittämät videot on julkaissut Jayda Fransen, joka on Britannia ensin -liikkeen apulaisjohtaja. Ryhmä on äärioikeistolainen ja äärinationalistinen poliittinen liike. Videoissa näytetään väitettyjen muslimien hyökkäävän ihmisiä vastaan ja murskaavan eräässä videossa Neitsyn Marian patsaan.

Trumpin tviitit saivat monet britit raivoihinsa ja Britannian hallituksen kritisoimaan julkisesti presidentin Twitterin käyttöä.

Mayn tiedottaja sanoi Trumpin olevan ”väärässä”, kun hän uudelleentviittasi videoita. Hänen mukaansa Britannia ensin pyrkii ”yhteisöjen hajottamiseen käyttämällä vihamielistä kerrontaa, joka tyrkyttää valheita ja luo jännitteitä”.

Tiedottaja sanoi Britannian kansan tuomitsevan äärioikeiston retoriikan, joka on ristiriidassa Britannian perusarvojen kanssa. Näitä arvoja ovat kunniallisuus, suvaitsevaisuus ja toisten kunnioitus.

May käytti keskiviikkopäivän vierailemalla ensimmäisenä merkittävänä ulkomaisena johtajana Irakin Mosulissa sen jälkeen kun kaupunki vallattiin Islamilainen valtio -terroristiliikkeeltä.

Henkilökemia puuttuu

Trumpin ja Mayn sanasota merkitsee uutta ja yllättävää käännettä Britannian ja Yhdysvaltojen ”erikoissuhteessa”. Maiden johtajien välillä on tavattu usein erityistä kemiaa, oli sitten kyse Winston Churchillista ja Franklin Rooseveltista, Margaret Thatcherista ja Ronald Reaganista tai Tony Blairista ja Bill Clintonista.

Toistaiseksi on elätelty turhia toiveita, että May ja Trump löytäisivät toisensa samalla tavalla. May oli ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka vieraili Valkoisessa talossa Trumpin astuttua virkaan.

May kutsui Trumpin vastavierailulle, mutta se ei ole vielä toteutunut johtuen joukosta erimielisyyksiä sekä pelosta että mielenosoittajat valtaisivat kadut osoittaakseen, että Trump ei ole tervetullut.

Trumpin välittämän videon uskottavuus kyseenalaistettiin heti kun Alankomaiden Yhdysvaltain-suurlähetystöstä sanottiin, että ainakin yksi videolla väkivaltaan syyllistynyt on syntyperäinen hollantilainen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti