Uutiset

"Trump on historian väärällä puolella!" – USA:n ilmastosopimusero käynnisti kritiikkivyöryn

Yhdysvaltojen päätös irtaantua Pariisin ilmastosopimuksesta käynnisti kommenttivyöryn torstai-illasta alkaen Suomen aikaa.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) lähetti liki välittömästi Yhdysvaltojen päätöksen julki tultua tiedotteen, jossa hän ilmaisi olevansa pettynyt päätökseen. Tiilikainen allekirjoitti Pariisin ilmastosopimuksen Suomen edustajana huhtikuussa 2016.

-Maailman rikkain maa osoittaa piittaamattomuutta koko ihmiskunnan tulevaisuudesta. Se on kolaus koko maan kansainväliselle maineelle, Tiilikainen kommentoi ympäristöministeriön tiedotteessa.

Tiilikainen jatkaa, että Trump olisi voinut ajaa omaa teollisuuspolitiikkaansa ja silti pitää Yhdysvallat sopimuksen jäsenenä.

-USA:n irtaantuminen ei romuta itse sopimusta, mutta heikentää sen vaikuttavuutta.

Myös muut poliitikot ottivat kiivaasti kantaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitukseen muun muassa Twitterissä. Suomalaispoliitikot pitivät pääosin Trumpin päätöstä pettymyksenä.

-Se päivä, kun USA menetti moraalisen johtajuuden ja lähti Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump on historian väärällä puolella! Tämä on surullinen päivä, ympäristöasioita paljon ajanut kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) kommentoi englanninkielisessä tviitissään.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuvaili Twitterissä Yhdysvaltojen päätöstä ”surullisena uutisena”.

-Nyt EU:n ja Kiinan yhteistyötä tiivistettävä entisestään ilmastomuutoksen torjunnassa, Sipilä jatkoi.

Kantaa otti myös vihreistä muun muassa puheenjohtaja Ville Niinistö, joka hämmästeli ihmisten yhtenäisyyttä USA-kritiikissään. Kantaa otti myös Ozan Yanar (vihr.).

-USA:n Pariisin ilmastosopimuksesta irtaantuminen on typerä, vastuuton ja lyhytnäköinen päätös, Yanar kirjoittaa.

Perussuomalaisten Simon Elo puolestaan huomauttaa, että päätös irtaantua sopimuksesta oli Trumpin vaalilupauksia, piti siitä tai ei.

-Kun eurooppalaiset vielä ymmärrettävästi niin Trumpin kannatus vain nousee, kommentoi Elo.

Trump: haitaksi Yhdysvalloille

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstai-iltana myöhään Suomen aikaa, että Yhdysvallat irtaantuu vuonna 2015 solmitusta Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump jatkoi, että Yhdysvallat aikoo käynnistää neuvottelut Pariisin sopimukseen liittymiseen sellaisilla ehdoilla, jotka olisivat hänen mukaansa reiluja Yhdysvalloille.

Vaihtoehtoisesti Yhdysvallat voisivat Trumpin mukaan neuvotella uuden sopimuksen. Lausunnossaan Trump arvosteli nykysopimusta kovin sanoin.

-Pariisin ilmastosopimus on yksinkertaisesti viimeisin esimerkki siitä, kuinka Washington liittyy sopimukseen, joka heikentää Yhdysvaltoja toisten maiden kustannuksella. Amerikkalaisten työntekijöiden – joita rakastan – ja veronmaksajien nieltäväksi jää sen hinta, joka ilmenee menetettyinä työpaikkoina, matalampina palkkoina, suljettuina tehtaina ja laajasti heikentyneenä talouden tuotantona, hän totesi puheessaan.

Myös valtioiden johtajat eri puolella maailmaa kritisoivat Yhdysvaltojen päätöstä tuoreeltaan, heidän joukossaan muun muassa Britannian pääministeri Theresa May sekä Kanadan Justin Trudeau.

-Samalla, kun Yhdysvaltojen päätös on masentava, olemme inspiroituneita siitä maailmalla kasvavasta tahtotilasta taistella ilmastonmuutosta vastaan sekä siirtyä puhtaan kasvun talouksiin, Trudeau toteaa julkilausumassaan.

Ranska, Italia ja Saksa julkaisivat oman julkilausumansa, jonka mukaan Pariisin sopimusta ei tulla neuvottelemaan uudelleen.

Eroaminen kestää

Yhdysvaltojen irtaantuminen Pariisin ilmastosopimuksesta voi Trumpin päätöksestä huolimatta kestää useita vuosia, koska sopimuksesta voi ympäristöministeriön mukaan erota aikaisintaan vasta kolme vuotta sen astuttua voimaan.

Tällöin ero voisi aikaisintaan astua voimaan 2019.

Pariisin ilmastosopimuksen tarkoituksena on hillitä maapallon lämpötilan nousua. Sopimuksen allekirjoittajavaltiot ovat sitoutuneet siihen, että maapallon lämpötilan nousu rajoitetaan enintään kahteen celsius-asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Lisätoimilla pyritään sopimuksessa siihen, että lämpötilan kasvu rajoitettaisiin lähelle 1,5 celsius-astetta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic