Uutiset

Trump on lähes päättänyt vetäytymisen Iranin ydinsopimuksesta – tutkija ei näe diplomatialle enää mitään mahdollisuuksia

Iranin ydinsopimuksen jatkuminen on vaakalaudalla. Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on lähes päättänyt vetävänsä Yhdysvallat pois sopimuksesta.

Sopimuksen kaatumisella olisi laajoja seuraamuksia: se tarkoittaisi pahimmillaan esimerkiksi Israelin ja Iranin ajautumista sotilaalliseen konfliktiin. Ydinasekysymyksiä tutkivan tohtori Tytti Erästön mukaan diplomaattinen tie olisi joka tapauksessa kuljettu loppuun.

-Sopimusta kuitenkin neuvoteltiin monta vuotta, se vaati paljon tahtoa ja kompromisseja, Erästö sanoo Lännen Medialle.

-Kiista Iranin ydinohjelmasta alkaisi jälleen. Vanhat epäilykset siitä, että Iran kehittää ydinasetta, nousisivat jälleen.

Trumpin takaraja koittaa ensi viikolla

Huonoin sopimus koskaan. Tällaisen arvon presidentti Trump antaa Iranin ydinsopimukselle, jota oli neuvottelemassa hänen edeltäjänsä Barack Obama.

Moni on Trumpin kanssa eri mieltä: esimerkiksi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kutsui sopimusta tällä viikolla ”tärkeäksi diplomaattiseksi voitoksi”.

Sopimuksen kohtalo on kuitenkin lähes täysin Trumpin käsissä. Presidenttinä hänen täytyy kuukausien välein vahvistaa se, että Yhdysvallat ei uusi Iranin vastaisia pakotteita. Seuraavaksi määräaika umpeutuu ensi viikon lauantaina.

Trumpin arvellaan päättäneen, että Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta.

Suomalainen tutkija Tytti Erästö pitää Iran-sopimusta jo vaarantuneena. Erästö tutkii ydinasepolitiikkaa Siprissä, Tukholman kansainvälisessä rauhantutkimusinstituutissa.

-Trump inhosi sopimusta jo vaalikampanjassaan ja kieltäytyi viime syksynä ratifioimasta sitä. Sopimuksen kohtalo on jatkuvasti epävarma, Erästö kertoo puhelimitse Etelä-Korean Soulista, missä hän osallistuu Lähi-itää käsittelevään konferenssiin.

Diplomatian tie olisi kuljettu loppuun

Sopimuksen kaatuminen olisi hyvin vakava paikka. Erästön mukaan diplomatian tie olisi silloin kuljettu loppuun.

-En näkisi diplomatialle enää mitään mahdollisuuksia. Sopimusta kuitenkin neuvoteltiin monta vuotta, se vaati paljon tahtoa ja kompromisseja, Erästö sanoo.

-Kiista Iranin ydinohjelmasta alkaisi jälleen. Vanhat epäilykset siitä, että Iran kehittää ydinasetta, nousisivat jälleen, vaikka Iran on sanonut, ettei se tähtää ydinaseisiin. Tilanne olisi jopa pahempi kuin edellinen kriisi.

Erästön mukaan jopa sotilaallisen konfliktin uhka kasvaisi, esimerkiksi Iranin ja Israelin välillä. Lähi-idässä tilanne haurastuisi entisestään.

-Iranissa kovan linjan vetäjät saisivat lisää kannatusta. Presidentti Hassan Ruhanin maltillisemmalta linjalta katoaisi kannatusta, Erästö sanoo.

Voi torpedoida Pohjois-Korea-diilin

Ydinsopimuksen kariutuminen voisi jopa vaikuttaa tuleviin neuvotteluyrityksiin Pohjois-Korean kanssa.

-Jos Trump vetäytyy Iran-sopimuksesta, hän ei näyttäytyisi mitenkään luotettavana sopimuskumppanina Pohjois-Korealle, Erästö sanoo.

Yhtäältä Trump on siis yrittämässä liennyttää ydinasevaltio Pohjois-Korean kanssa, mutta toisaalta tavoittelee konfliktia Iranin kanssa.

-Trump ei vaikuta olevan rationaalinen johtaja, Erästö sanoo.

Erästön mukaan Trumpin lähipiirissä konfliktiin Irania vastaan ajaa etenkin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton, joka haluaisi vaihtaa koko hallinnon Iraniin.

Varmuus olisi myös hyvä asia

Tytti Erästö pitäisi jossain mielessä jopa parempana, jos Trump päättäisi vetäytyä sopimuksesta.

-Epävarmuus loppuisi.

Tällöin sopimuksessa mukana olevat eurooppalaiset maat joutuisivat tekemään omia ratkaisujaan.

-Eurooppalaiset voivat yrittää saada poikkeuksia muun muassa pakotteisiin, jotta eurooppalaiset yritykset voisivat yhä toimia Iranissa. Mutta se on epävarmaa, Erästö sanoo.

Ydinsopimus höllensi Iranin vastaisia pakotteita, mikä on tuonut talouskasvua Iraniin.

Iranin…ydinsopimus

Iranin ydinsopimus tuli voimaan vuonna 2015. Sen allekirjoittivat Iranin ohella Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Saksa, Ranska ja Britannia.
Iran suostui rajoittamaan ydinohjelmaansa. Vastineeksi maan vastaisia taloudellisia pakotteita höllennettiin.
Iran lupasi leikata uraanin rikastamiseen tarvittavien sentrifugien määrää. Maan on tarkoitus päästä eroon suuresta osasta jo rikastettua uraania.
Rikastettua uraania käytetään ydinaseissa.
Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n tarkastajat ovat voineet yllätystarkastuksia Iranin ydinvoimalaitoksiin.
Yhdysvalloilla ja Venäjällä on yli 90 prosenttia maailman ydinaseista.
Ydinaseita on lisäksi seitsemällä maalla: Ranska, Kiina, Britannia, Pakistan, Intia, Israel ja Pohjois-Korea.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic