Uutiset

Trump painosti puhelimitse Georgian viranomaisia väärentämään presidentinvaalien tuloksen

Washington Post julkisti puhelun nauhoitteen, jolla presidentti yritti saada Georgian ylimmän vaaliviranomaisen, republikaani Brad Raffenspergerin, muuttamaan tulosta hänen edukseen.
Vasemmassa kuvassa Georgian ylin vaaliviranomainen Brad Raffensperger, oikealla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kuva: epa08917669
Vasemmassa kuvassa Georgian ylin vaaliviranomainen Brad Raffensperger, oikealla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kuva: epa08917669

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on painostanut Georgian johtavia vaalivirkailijoita ”löytämään” tarpeeksi ääniä, jotta hänen häviönsä presidentinvaaleissa osavaltiossa saataisiin käännettyä. Yhdysvaltalainen media julkaisi asiaa koskevan äänitteen sunnuntaina.

Lauantainen puhelu oli viimeisin käänne Trumpin kaksi kuukautta kestäneissä yrityksissä väittää, että hänen häviönsä demokraattien Joe Bidenille 3. marraskuuta pidetyissä vaaleissa johtui laajasta vaalipetoksesta. Osavaltioiden ja liittovaltion vaaliviranomaiset ja useat oikeuselimet ovat torjuneet väitteet.

Puhelun julkisti Washington Post -lehti. Siinä presidentti painosti Georgian ylintä vaaliviranomaista, republikaani Brad Raffenspergeriä julistamaan, että Trump sai enemmän ääniä kuin Biden.

– Haluan vain tehdä näin: Haluan vain löytää 11 780 ääntä, mikä on yksi enemmän kuin mitä meillä on, Trump sanoi äänitteessä Reutersin mukaan.

– Ei ole mitään väärää sanoa, tiedäthän, että olet laskenut äänet uudelleen.

Georgian äänet laskettu jo kolme kertaa

Georgiassa on laskettu äänet kaikkiaan kolme kertaa. Kahdesti siellä on julistettu Biden virallisesti voittajaksi. Lopullisten tulosten mukaan Biden sai 11 779 ääntä enemmän kuin Trump, kun ääniä oli kaikkiaan lähes viisi miljoonaa.

– Herra presidentti, teillä on haaste siinä, että tietonne ovat vääriä, Raffensperger vastasi presidentille.

Presidentti sanoi, että Raffenspergerin pitäisi haluta saada paikkansapitävä vaalitulos, ”olet republikaani”, hän muistutti.

Tähän Raffensperger vastasi: ”Uskomme että meillä on paikkansapitävä tulos”.

Presidentti vastasi: ”Ei, ei teillä ole… Ei edes lähellä. Olette väärässä sadoilla tuhansilla äänillä”.

Valkoinen talo ei ole toistaiseksi kommentoinut äänitettä.

”Kyseessä voi olla rikollinen teko”

Bidenin johtava neuvonantaja Bob Bauer sanoi Reutersin mukaan, että äänite ”kertoo häpeällisen tarinan Donald Trumpin hyökkäyksestä Yhdysvaltain demokratiaa vastaan”.

Sunnuntaina Raffensperger julkaisi vielä Twitter-viestin, jossa hän sanoi: ”Kaikella kunnioituksella, presidentti Trump: Se mitä sanotte, ei ole totta. Totuus tulee julki”,

Vaalilakien asiantuntijat ja demokraatit ovat laajasti kritisoineet Trumpin tuoreimpia yrityksiä kääntää Georgian vaalitulos. Demokraattien mukaan kyseessä voi olla rikollinen teko.

– Vaaliviranomaisten painostaminen ei ole vain lain vastaista, Raffenspergerin uhkailu… on lähellä kiristystä, sanoi demokraattisenaattori Dianne Feinstein.

Uusimmat

Fingerpori

comic