Uutiset

Trump perui ohjusiskun neuvonantajiensa suositusten vastaisesti – Iran armeija lausui lauantaina ruutitynnyristä, joka polttaisi Yhdysvallat

Uusien tietojen mukaan Donald Trump tiesi arvion 150 hengen uhriluvusta jo aikaisemmin, eikä vasta 10 minuuttia ennen iskua, jolloin hän lopulta perui sen käynnistämisen.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui perjantaiksi Iraniin suunnitellun ohjusiskun vain 10 minuuttia ennen sen aloittamista. Kohteina olisi ollut ainakin ohjussiiloja ja tutkia. Kuva: Chris Kleponis / POOL
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui perjantaiksi Iraniin suunnitellun ohjusiskun vain 10 minuuttia ennen sen aloittamista. Kohteina olisi ollut ainakin ohjussiiloja ja tutkia. Kuva: Chris Kleponis / POOL

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toisti lauantaina kommenttinsa, jonka mukaan Yhdysvallat ei halua Iranin kanssa sotaa vaan keskusteluihin maan johdon kanssa.

Trump perui perjantaiaamuksi suunnitellun ohjusiskun iranilaisiin tutka- ja ohjuskohteisiin vain hetki ennen sen aloittamista.

Aiemmin on kerrottu, että ohjusisku oli jo vauhdissa, kun Trump perui sen.

Tänään lauantaina Trump kuitenkin kielsi, että ohjusiskuihin tarkoitetut lentokoneet olisivat ehtineet jo nousta taivaalle.

Isku olisi ollut vastatoimi torstain tapahtumille, jolloin Iran ampui alas yhdysvaltalaisen miehittämättömän lennokin. Iranin mukaan lennokki loukkasi Iranin ilmatilaa, mutta Yhdysvallat väittää sen lentäneen kansainvälisten vetten yllä.

Yhdysvallat käynnisti lauantaina evakuoinnin Irakissa. Maa vetää pois satoja yhdysvaltalaisia, jotka työskentelevät asevalmistajien palkkalistoilla Yhdysvaltain sotilastukikohdissa.

Neuvonantajat suosittelivat ohjusten ampumista

Valkoisen talon ja Yhdysvaltain hallinnon nimettömänä puhuneiden virkamiesten tietojen perusteella kaikki Trumpin neuvonantajat suosittelivat ohjusiskun tekemistä.

Televisiokanava CNN:n mukaan Trump siis perui iskun vastoin neuvonantajiensa kehotuksia.

Torstai-iltana Trump ehti jo hyväksyä pitkälle suunnitellun hyökkäyksen, mutta jonkin aikaa myöhemmin hän perui sen.

Ensimmäiset tiedot perutuista iskuista sekä Trumpin omat kommentit Twitterissä antoivat ymmärtää, että presidentti perui iskun viime hetkellä, kun hän kuuli arvion 150 kuolonuhrista.

Washington Postin tietojen mukaan Trump tiesi kuitenkin uhriarvion jo aikaisemmin.

Trumpia on kritisoitu tapauksen paljastumisen jälkeen siitä, kuinka avoimesti hän kertoo sotilasoperaation etenemisestä julkisuuteen.

Iran lausui sovittelevasti ilmatilastaan, mutta armeija käytti kovaa kieltä

Iran vakuutti lauantaina vastaavaansa Yhdysvaltojen mahdollisiin toimiin voimakkaasti.

– Mitä hyvänsä amerikkalaiset päättävä tehdä, emme aio sallia Iranin rajojen ylittämistä. Iran vastaa tiukasti amerikkalaisten aggressioihin tai uhkiin, Iranin ulkoministeriön puhemies Abbas Mousavi sanoi iranilaisen uutistoimisto Tasnimin mukaan.

Iranin armeijan puhemies kommentoi tilannetta vielä voimakkaammin.

– Jos Iranin viholliset – etenkin yhdysvallat – tekisivät jonkinlaisen virheen, se olisi kuin ampuisi ruutitynnyriin, joka polttaa Amerikan, sen intressit ja liittolaiset maan tasalle.

Iran antoi myös lausunnon, jossa se vakuutti maansa ilmatilan olevan turvallinen liikennöintiin.

Kommentti liittyy siihen, että Yhdysvallat antoi lentoyhtiöilleen kiellon käyttää Iranin ilmatilaa. Myös useat eurooppalaiset lentoyhtiöt kertovat, että ne välttävät toistaiseki lentämistä Iranin yllä.

Eurooppalaiset haluavat pelastaa ydinsopimuksen

Britannian ulkoministeriön lähi-idän ministeri Andrew Murrison lentää sunnuntaina Iraniin käymään keskusteluja maan johdon kanssa.

Murrison puhuu valtiojohdon kanssa eskaloituneen tilanteen rauhoittamisesta ja pyrkii vakuuttamaan Iranin pysymään ydinsopimuksessa.

Yli kymmenen vuoden katkonaisten neuvottelujen jälkeen 2015 solmitun sopimuksen mukaan Iran pidättäytyy ydinaseen kehittämisestä ja sopimuksen muut osapuolet talouspakotteiden langettamisesta.

Muut sopimuksen allekirjoittajat, Britannia, Ranska, Saksa, Kiina ja Venäjä, pitäytyvät sopimuksessa yhä, vaikka Yhdysvallat vetäytyi siitä runsas vuosi sitten.

Iran uhittelee rikkovansa sopimusta ja rikastavansa uraania sen vastaisesti, jos eurooppalaiset osapuolet eivät tarjoa Iranille taloudellista helpotusta Yhdysvaltojen talouspakotteiden kurjistamaan taloustilanteeseen.

Maa on antanut määräajaksi eurooppalaisille valtioille heinäkuun kahdeksannen päivän, jonka jälkeen Iran aloittaa rikastamisen ellei helpotusta tule.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi Iranin tilannetta. Hän peräänkuuluttaa, että konfliktiin löydetään poliittinen ratkaisu.

Uusimmat

Fingerpori

comic