Uutiset

Trump perui Tanskan matkansa koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille

Trumpin mukaan Tanskan pääministeri Mette Frederiksen säästi paljon aikaa ja vaivaa olemalla näin suora.
Presidentti Donald Trumpin oli ollut tarkoitus tavata Kööpenhaminassa Tanskan pääministeri Mette Frederiksenin (oik.) ja Grönlannin pääministeri Kim Kielsenin. Kuva: MADS CLAUS RASMUSSEN
Presidentti Donald Trumpin oli ollut tarkoitus tavata Kööpenhaminassa Tanskan pääministeri Mette Frederiksenin (oik.) ja Grönlannin pääministeri Kim Kielsenin. Kuva: MADS CLAUS RASMUSSEN

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui tiistaina syykuun alkuun suunnitellun matkansa Tanskaan sen jälkeen kun Tanskan pääministeri oli kieltäytynyt myymästä Grönlantia Yhdysvalloille.

”Tanska on hyvin erityinen maa missä on loistavia ihmisiä, mutta perustuen pääministeri Mette Frederiksenin kommentteihin, että häntä ei kiinnostaa myydä Grönlantia, perun kahden viikon päähän suunnitellun tapaamisemme myöhäisempään aikaan”, Trump kirjoitti Twitterissä.

Hänen mukaansa Frederiksen säästi paljon aikaa ja vaivaa olemalla näin suora. Trump kiitti pääministeriä ja toivoi tapaamisen toteutuvan tulevaisuudessa.

Valkoisen talon virkailijan mukaan Trump perui vierailunsa Nato-kumppani Tanskaan, vierailu oli tarkoitus järjestää 2–3. syyskuuta. Trumpin oli ollut määrä keskustella arktisen alueen asioista Frederiksenin ja Grönlannin pääministerin Kim Kielsenin kanssa Kööpenhaminassa.

Trump vierailee Puolassa 31. elokuuta.

”Ajatus myydä Grönlanti on absurdi”

Frederiksen sanoi sunnuntaina, että ajatus Grönlannin myymisestä Yhdysvalloille on ”absurdi”. Tätä ennen Trumpin talousasioiden neuvonantaja oli paljastanut Yhdysvaltain kiinnostuksen ostaa maailman suurin saari.

– Grönlanti ei ole myytävänä. Grönlanti ei ole tanskalainen. Grönlanti kuuluu Grönlannille. Toivon kovasti, että tätä ei ole tarkoitettu vakavasti, Frederiksen kertoi sanomalehti Sermitsiaqille vieraillessaan Grönlannissa.

Trump myönsi toimittajille sunnuntaina, että hän oli hiljattain keskustellut Grönlannin ostamisen mahdollisuudesta. Hän kuitenkin sanoi, että asia ei ollut kiireellinen.

Tanska ja Yhdysvallat tekivät puolustussopimuksen vuonna 1951. Sopimuksessa annettiin Yhdysvalloille oikeus perustaa Thulen sotilastukikohta Pohjois-Grönlantiin.

Trumpin aikomus ostaa Grönlanti on otettu vastaan epäuskolla ja huumorilla. Edellinen Tanskan pääministeri Lars Lökke Rasmussen tviittasi viime viikolla: ”Kyseessä täytyy olla aprillipila”.

Maanantaina Trump tviittasi edelleen kuvan, jossa kultainen Trump-torni oli sijoitettu grönlantilaisen yhteisön keskelle kirjoittaen: ”Lupaan että en tee tätä Grönlannissa”.

Uusimmat

Fingerpori

comic