Uutiset

Trump sai mielenosoittajat vastaansa El Pasossa ja Daytonissa

Protestoijista ja lehdistöstä kaukana pysytellyt presidentti kertoi lämpimästä vastaanotosta.
Mielenosoittajat pitivät esillä presidentti Donald Trumpin vastaisia kylttejä keskiviikkona Texasin El Pasossa samaan aikaan kun presidentti vieraili kaupungissa lauantaisen joukkosurman takia. Kuva: LARRY W. SMITH
Mielenosoittajat pitivät esillä presidentti Donald Trumpin vastaisia kylttejä keskiviikkona Texasin El Pasossa samaan aikaan kun presidentti vieraili kaupungissa lauantaisen joukkosurman takia. Kuva: LARRY W. SMITH

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili viime yönä Suomen aikaa Texasissa ja Daytonissa tuoreiden joukkosurmien tapahtumapaikoilla saaden niskaansa mielenosoittajien syytökset.

Presidenttiä kehotettiin pysymään poissa satojen mielenosoittajien keräännyttyä El Pason Washington Parkiin. Monet olivat sitä mieltä, että valkoisten ylivaltaa ajanut ampuja oli saanut vaikutteita Trumpin retoriikasta.

– Ensinnäkin hänen pitäisi sanoa olevansa pahoillaan, sanoi David Stout, El Pason piirikunnan valtuutettu Guardian-lehden mukaan.

– En kuitenkaan usko hänen tekevän niin.

Protestoijilla oli esillä kylttejä, joissa luki: ”Trump on rasisti”, ”Suojele lapsiamme, älä NRA:ta” (NRA on kansallinen kivääriyhdistys).

– Me suremme, sanoi Barbara Canchola, 74.

– Emme halua samaan kuvaan hänen kanssaan. Hän ei tajua miten hän sai tämän aikaan”.

Cancholan mukaan Trumpin motto ”Tehdään Amerikasta suuri”, pitäisi kuulua: ”Pannaan Amerikka vihaamaan”.

Trump: ”hyvin lämmin ja hieno vierailu”

Presidentti pysytteli El Pasossa kaukana mielenosoittajista ja toimittajista. Valkoisen talon tiedottajan mukaan presidentti tapasi sairaalan väkeä ja ambulanssien työntekijöitä viettäen aikaa myös ampumisessa haavoittuneiden ja heidän perheenjäsentensä kanssa.

Tiedottajan mukaan presidentti otettiin vastaan hyvin lämpimästi, kaikki olivat innoissaan hänen tapaamisestaan.

Daytonista lähdettyään Trump tviittasi, että ”se oli hyvin lämmin ja hieno vierailu”, ”valtavasti innokkuutta ja rakkautta”.

Ennen Washingtonista lähtöä Trump sanoi haluavansa vahvistaa aseiden ostajien taustojen tarkistamista ja tehdä selväksi, että mieleltään järkkyneet eivät kanna aseita. Hän uskoi saavansa toimenpiteille kongressin tuen. Hänen mukaansa demokraattien yritys kieltää rynnäkköaseet ei menisi läpi.

– Voin kertoi teille että sille ei ole poliittista ruokahalua tällä hetkellä, Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa Reutersin mukaan.

– Mutta taustojen tarkastamiselle on suuri ruokahalu, hän jatkoi.

Daytonin ampuja vastusti Trumpia

El Pasossa lauantaina 22 ihmistä surmannut ampuja jätti jälkeensä latinoja kohtaan vihaa uhkuneen ja valkoista ylivaltaa ajaneen manifestin. Tämä sai monet demokraatit syyttämään presidentti Trumpia siitä, että tämän kitkerät puheet maahan epätoivoisesti yrittävistä latinoista olivat vaikuttaneet ampujaan.

Esimerkiksi demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Bernie Sanders sanoi Twitterissä presidenttiin viitaten, että ”kielenkäyttönne luo ilmapiirin, joka rohkaisee ekstremistejä”.

Washington Post kuitenkin muistuttaa, että Ohion Daytonissa sunnuntain vastaisena yönä yhdeksän ihmistä surmannut ampuja näytti kannattaneen demokraatteja ja vastustaneen Trumpia. Ampuja oli muun muassa tviitannut edelleen edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtajan Nancy Pelosin tviitin, vastustanut Meksikon vastaiselle rajalle pystytettyjä ”keskitysleirejä” ja määritellyt itsensä sosialistiksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic