Uutiset

Trump tapaa tullimaksujen suututtamat liittolaisensa

Perjantaina alkava johtavien teollisuusmaiden kokous on jo toinen G7-konferenssi, jossa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jää yksin mielipiteineen.

Viime vuonna Italian Sisiliassa pidetyssä kokouksessa Trump muista poiketen ei kannattanut yhteisiä ilmastonmuutostavoitteita. Muutamaa kuukautta myöhemmin Trump vetikin Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta.

Tänä vuonna asetelman odotetaan olevan yhä korostetummin 6+1 eli muut vastaan Yhdysvallat. G7-maihin kuuluvat Yhdysvaltain lisäksi Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska ja Saksa.

Syynä on se, että Trumpin hallinto lätkäisi viime viikolla tullimaksut EU:sta, Kanadasta ja Meksikosta tuotavalle teräkselle ja alumiinille.

Kyseessä on Trumpin päävaaliteema, jonka mukaan amerikkalaiset menettävät työpaikkojaan epäreilun globaalin kaupankäynnin vuoksi.

Tullimaksut olivat tyrmistys maille ja alueille, jotka ovat pitäneet Yhdysvaltoja liittolaisinaan. On puhuttu suorastaan uhkaavasta kauppasodasta, jollaista ei ole maailmassa koettu sitten 1930-luvun.

Kanadan G7-kokous on ensimmäinen kerta, kun Trump tapaa johtajia maista, jotka kärsivät tullimaksuista eli tuotteiden kallistumisesta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan on vaikea nähdä, että johtajat pystyvät kokouksessaan keskittymään mihinkään muuhun kuin kaupankäynnin vaikeutumiseen.

Bourbon ja appelsiinimehu

EU ja Kanada aikovat ryhtyä vastatoimiin. EU julkaisi jo maaliskuussa kymmensivuisen listan tuotteita, joille se suunnittelee tullimaksuja.

BBC:n mukaan EU:n tarkoituksena on maksimoida omien tullimaksujensa poliittista vaikutusta.

Esimerkiksi bourbon-viski on listassa sen vuoksi, että sitä valmistetaan Kentuckyssa. Se puolestaan on senaatin enemmistöjohtajan, repulikaani Mitch McConnellin kotiosavaltio.

Appelsiinimehu puolestaan lukeutuu Floridan merkittävimpiin vientituotteisiin.

Florida on vaa’ankieliosavaltio, jossa republikaanit ja demokraatit kamppailevat tasaisesti vallasta.

Floridassa on myös Trumpin lomalukaali Mar-a-Lago.

Lisäksi EU:n listalla ovat muun muassa tupakkatuotteet, farkut, maissi ja muita maataloustuotteita sekä vastavuoroisesti teräs.

Myös Kanada suunnittelee tulleja samalla tavalla muun muassa viskeille ja appelsiinimehulle.

Brittilehti The Guardian arvioi, että samalla mitalla takaisin -kauppakiista voi yltyä niin, että Trumpin hallinto asettaa lisätullimaksuja.

Euroopan autoteollisuus olisi silloin yksi haavoittuvimpia teollisuudenaloja ja Saksa suurin kärsijä.

EU:sta vietiin viime vuonna autoja Yhdysvaltoihin 32 miljardin dollarin arvosta (27 miljardia euroa), mikä on viisi kertaa niin paljon kuin teräksen ja alumiinin vienti.

USA:n tullit

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tullimaksun teräkselle ja 10 prosentin tullimaksun alumiinille. Tullia vaaditaan EU:sta, Meksikosta ja Kanadasta tuotavilta tuotteilta.
G7-kokous
Tänä vuonna johtavien teollisuusmaiden G7-kokous pidetään Kanadassa. Kokous pidetään perjantaina ja lauantaina.
G7-maat ovat Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.
Juuri 500 päivää vallassa ollut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee ensimmäistä kertaa Kanadassa. Tavallisesti Yhdysvaltain presidentit tekevät ensimmäisen ulkomaanmatkansa Kanadaan.
Kokouspaikka
8000
Kokouspaikka Kanadassa on La Malbaie, joka 8 000 asukkaan hiljainen vuoristokunta.
Se sijaitsee kahden tunnin ajomatkan päässä Quebecin kaupungista Kaakkois-Kanadassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic