Uutiset

Trump twiittasi Xille: Henkilökohtainen tapaaminen? – Lentoliikenne Hong Kongissa palautuu, mutta mielenosoitusten odotetaan laajenevan uudelleen

Trump kehuu Kiinan johtajaa hyväksi mieheksi kovalla alalla. Vetoomuksia konfliktin ratkaisemiseksi on tullut myös Ranskasta ja Kanadasta.
Kuva: Twitter Twitter
Kuva: Twitter Twitter

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ehdottaa Kiinan presidentti Xi Jinpingille suoraa tapaamista Hong Kongin tilanteen vuoksi.

Trumpin mukaan Xi pystyy halutessaan ratkaisemaan entisestään kärjistyneen tilanteen itsehallintoalueella.

– En epäile yhtään, että jos poresidentti Xi (Jinping) haluaa ratkaista Hong Kongin ongelman nopeasti ja inhimillisesti, hän voi tehdä sen. Henkilökohtainen tapaaminen? Trump twiittasi.

Trumpin mukaan Xi on ”mahtava johtaja” ja ”hyvä mies kovalla alalla”.

Aiemmin Trump antoi ymmärtää, että ratkaisu Hong Kongissa on edellytys myös Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasopimuksen syntymiselle.

Vetoomuksia myös Ranskasta ja Kanadasta

Keskiviikkona Yhdysvaltalaisviranomaiset ilmaisivat huolensa havainnoista, joiden mukaan Kiina on kerännyt poliisi- ja sotilasvoimia Hong Kongin rajalle. Maa kutsuu demokratiamielenosoituksia terrorismin kaltaiseksi toiminnaksi.

Myös muiden maiden johdosta on tullut lisää vetoomuksia konfliktin rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi.

Muun muassa Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian kehotti Honk Kongin viranomaisia aloittamaan uudelleen keskustelut mielenosoittajien kanssa. Kanadan pääministeri Justin Trudeau vetosi Kiinaan, jotta se hoitaisi tilanteen ”tahdikkaasti”.

Heikentääkö väkivalta kannatusta?

Mielenosoituksilla on edelleen vaikutuksia lentoliikenteesen Hong Kongin lentokentällä, jossa on viikon aikana peruttu tuhatkunta lentoa. Tänään liikenteen odotetaan kuitenkin sujuvan selvästi paremmin kuin alkuviikolla.

Mielenosoittajat ovat esittäneet pahoitteluja tilanteen muuttumisesta lentoasemalla ajoittain väkivaltaiseksi. Joidenkin arvioiden mukaan väkivaltaisuus olisi heikentänyt myös mielenilmausten kannatusta.

Loppuviikoksi mielenosoitusten odotetaan kuitenkin jälleen laajenevan. Lentokenttämielenosoituksen lisäksi torstaiksi on ollut suunnitteilla muun muassa opettajien lakko.

Poliisin otteet mielenosoittajia kohtaan ovat tiukentuneet, ja käytössä on esimerkiksi kyynelkaasua.

Uusimmat

Fingerpori

comic