Uutiset

Trump varoittaa Turkkia hyökkäyksestä ja pitää sitä "huonona ideana"

Turkki aloitti tänään hyökkäyksen Koillis-Syyriaan. Trumpin määräyksestä yhdysvaltalaisjoukot poistuivat tiistaina Koillis-Syyriasta.
Donald Trumpia on arvosteltu hänen päätöksestään vetää yhdysvaltalaisjoukot pois Koillis-Syyriasta. Arkistokuva. Kuva: Ron Sachs / POOL
Donald Trumpia on arvosteltu hänen päätöksestään vetää yhdysvaltalaisjoukot pois Koillis-Syyriasta. Arkistokuva. Kuva: Ron Sachs / POOL

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varoittanut Turkkia sen hyökkäyksestä Syyriaan.

– Yhdysvallat ei tue tätä hyökkäystä ja on tehnyt Turkille selväksi, että tämä operaatio on huono idea, Trump sanoi Valkoisen talon tiedotteessa Reutersin mukaan.

Trump muistuttaa tiedotteessa, että Turkki on sitoutunut suojelemaan siviilejä ja varmistumaan, ettei humanitaarista kriisiä synny.

– Me pidämme huolta siitä, että he pitävät kiinni tästä sitoumuksesta, Trump lisäsi.

Yhdysvallat veti Trumpin määräyksestä tiistaina joukkonsa pois Koillis-Syyriasta. Yhdysvaltojen läsnäolo alueella on todennäköisesti estänyt tähän asti Turkin hyökkäyksen Syyriaan.

Trumpia on kritisoitu ankarasti päätöksestä vetää joukot pois. Muun muassa Yhdysvaltain puolustus- ja ulkoministeriö olivat päätöstä vastaan.

Arvostelun jälkeen Trump totesi Twitterissä, että hän ”tuhoaa Turkin talouden”, jos Turkki menee liian pitkälle. Trump myös puolusti joukkojen vetämistä maanantaina sanomalla, että kurdijoukot ovat saaneet Yhdysvalloilta ”valtavasti rahaa ja varusteita”. Hän myös muistutti, että kurdit ovat taistelleet Turkkia vastaan vuosikymmeniä.

Senaattori Lindsay Graham sanoi BBC mukaan, että hän pyrkii siihen, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan joutuu maksamaan kovan hinnan hyökkäyksestä.

– Rukouksia kurdiliittolaisille, jotka Trumpin hallinto on häpeämättömästi hylännyt, Graham sanoi.

Yhdysvallat on aiemmin tukenut Syyriassa olevia kurdijoukkoja. Kurdijoukot olivat muun muassa tärkeässä osassa taistelussa Isisiä vastaan Syyriassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic