Uutiset

Trump yrittää nyt pysäyttää Meksikosta tulevat siirtolaiset korottamalla tullimaksuja

Trump sanoi olevansa valmis nostamaan viiden prosentin tullimaksua, kunnes siirtolaisia ei tule.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump määräsi Meksikolle viiden prosentin tullimaksut siirtolaisten pysäyttämiseksi. Kuva: JIM LO SCALZO
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump määräsi Meksikolle viiden prosentin tullimaksut siirtolaisten pysäyttämiseksi. Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump otti uuden aseen käyttöön taistelussaan Meksikon suunnasta tulevia siirtolaisia kohtaan. Hän määräsi torstaina kaikille Meksikosta Yhdysvaltoihin tuotaville tuotteille viiden prosentin tullimaksut. Hän myös sanoi olevansa valmis korottamaan maksuja, kunnes siirtolaisvirta maahan on pysähtynyt.

Meksikon kautta Yhdysvaltoihin pyrkii kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, joista suuri osa on lähtöisin Väli-Amerikan maista ja pakenee köyhyyttä ja väkivaltaa. Aiemmin Trump on yrittänyt pysäyttää siirtolaisliikennettä yrittämällä pystyttää Meksikon vastaiselle rajalle muurin ja sulkemalla rajanylityspisteitä väliaikaisesti.

Trumpin Twitterissä tekemä ilmoitus yllätti Meksikon hallituksen, joka oli aloittanut samana päivänä Meksikon, Yhdysvaltojen ja Kanadan välisen USMCA-kauppasopimuksen loppuunsaattamisen.

Meksikosta on tullut Yhdysvaltojen merkittävin kauppakumppani sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Kiina ryhtyivät keskenään tullisotaan. Maksujen pelättiin romuttavan kauppasuhteet.

Tullimaksut tulevat voimaan 10. kesäkuuta. Trump aikoo korottaa niitä kuukausittain lokakuulle saakka 25 prosentin korkuisiksi, jollei Meksiko toimi siirtolaisasiassa.

Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador vastasi Trumpille ja sanoi, että tämän Amerikka ensin -politiikka johtaa harhaan. Hän sanoi Trumpin muuttavan Yhdysvallat ghetoksi, joka kohtelee siirtolaisia kaltoin.

– Presidentti Trump, sosiaalisia ongelmia ei ratkaista veroilla tai pakotteilla, hän kirjoitti Twitterissä.

Meksikon hallitus on viime kuukausien aikana pidättänyt ja karkottanut tuhansia siirtolaisia Yhdysvaltojen painostuksen takia.

Fingerpori

comic