Uutiset

Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa

Trumpin entisen neuvonantajan Michael Flynnin oikeudenkäynnissä oli tarkoitus ottaa selvää, millaisen tuomion saa valehtelusta FBI:lle. Istunto sai varsin värikkäitä käänteitä.
Flynn saapumassa Washingtonissa sijaitsevan oikeusistuimeen kuulemaan tuomionlukua. Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin entisen neuvonantajan Michael Flynnin oli määrä kuulla tuomionsa FBI:lle valehtelusta tiistaina. Flynnin oikeudenkäynti ehti saada kummallisia käänteitä ennen kuin tuomari ilmoitti, että tuomion lukeminen siirtyy.

Ensi vuodelle lykätyn tuomion julkistuksen tarkoituksena on varmistaa, että Flynn jatkaa yhteistyötä erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnassa, joka käsittelee Venäjän sekaantumista presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Liittovaltion oikeuden tuomari Emmet Sullivan ehti ryöpyttää Flynniä kunnolla käsittelyn aikana. Hän kritisoi kovin sanoin Flynnin myöntämää FBI:lle valehtelua.

– Olit koko ajan vieraan valtion rekisteröimätön agentti, samalla kun palvelit kansallisen turvallisuuden neuvonantajana Yhdysvaltojen presidentille. Tämä horjuttaa kaikkea sitä, mitä tämä [Yhdysvaltojen] lippu edustaa. Voisi väittää, että myit maasi, Sullivan sanoi CNN:n mukaan.

Tuomari jatkoi ryöpytystä.

– En peittele inhoani, halveksintani rikostasi kohtaan, Sullivan jatkoi

Tuomariehti myös kysyä oikeudelta, täyttääkö Flynnin toiminta maanpetoksen merkit. Syyttäjä ei puoltanut maanpetostuomiota.

Tämän jälkeen oikeus kävi tauolla. Sen jälkeen Sullivan perui puheitaan ja kertoi valinneensa sanansa virheellisesti.

Presidentti Bill Clinton nimitti Sullivanin liittovaltion tuomariksi vuonna 1994.

Trump ilmaisi tukensa ennen oikeudenkäyntiä

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmaisi tukensa entiselle neuvonantajalleen ennen oikeuskäsittelyä. Useat mielenosoittajat olivat kokoontuneet oikeustalon edustalle kuulemaan tuomiota. Heillä oli mukanaan muun muassa suuri ilmatäytteinen rotta.

Trump toivotti Flynnille Twitterissä onnea oikeuskäsittelyynn.

– On kiinnostavaa nähdä, mitä hänellä on sanottavanaan, huolimatta valtavasta hänelle asetetusta paineesta, Trump kirjoitti Twitterissä.

Flynn myönsi joulukuussa 2017 valehdelleensa FBI:lle keskusteluistaan silloisen Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa.

Puolustus ajoi kevyehköä tuomiota

FBI:lle valehtelusta voi lain mukaan saada jopa viiden vuoden vankilatuomion. Flynnin puolustuksen mukaan tuomion tulisi olla jotain nollasta kuuteen kuukautta. Oikeudelta pyydettiin myös sakkojen hylkäämistä.

Flynnin puolustus pyysi oikeudelta maksimissaan vuoden mittaista koeaikaa, jonka aikana häntä valvottaisiin mahdollisimman vähän. Samalla hän voisi tehdä 200 tuntia vapaaehtoistyötä.

Seuraavaksi syyttäjän ja puolustuksen on toimitettava tilanneraportti oikeudelle maaliskuun 13. päivään mennessä. Syytetty itse poistui oikeuskäsittelystä puhumatta toimittajille.

Valheiden vyyhti aukeaa

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin entinen kansallisen neuvonantajan pesti jäi lyhyeksi: alle kuukauden työskentelyn jälkeen hän erosi kun tuli julki, että hän oli johdattanut varapresidentti Mike Pencea ja FBI:ta harhaan kytköksistään silloiseen Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilääseen Sergei Kisljakiin.

Joulukuussa 2017 hän myönsi valehdelleensa FBI:lle yhteyksistään Venäjään. Samalla hän lupautui yhteistyöhön Venäjä-vyyhtiä ruotivan erikoissyyttäjä Robert Muellerin kanssa.

Tiistain oikeuskäsittelyssä Flynn myös myönsi tiedostaneensa, että oikeudelle valehteleminen on rikos.

Trump on kiistänyt kaikki syytteet ja on jo pitkään kutsunut Muellerin tutkimuksia noitajahdiksi.

Venäjä on myös kiistänyt sekaantuneensa vaaleihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti