Uutiset

Trumpin hallinto salaa puheluja

Virkamiesten pääsyä presidentti Donald Trumpin puhelujen tietojen pariin on vaikeutettu. Kuva: MICHAEL REYNOLDS
Virkamiesten pääsyä presidentti Donald Trumpin puhelujen tietojen pariin on vaikeutettu. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Valkoinen talo pyrkii rajoittamaan pääsyä presidentti Donald Trumpin ulkomaisten johtajien kanssa käymien puhelinkeskustelujen tietoihin, kertoo CNN. Valkoinen talo on rajoittanut virkamiesten mahdollisuuksia päästä näkemään tietoja esimerkiksi Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa käydyistä puheluista.

Esimerkiksi bin Salmanin tapauksessa puhelun kopiota ei kierrätetty ollenkaan. Tämä oli CNN:n lähteen mukaan hyvin epätavallista kun kyseessä oli näin korkean tason keskustelu.

Puhelu tapahtui Valkoisen talon yrittäessä selvittää saudiarabialaisen journalistin Jamal Khashoggin murhaa. Yhdysvaltain tiedusteluelinten mukaan hän kuoli saudihallinnon käsissä. Puhelu ei tiettävästi sisältänyt kuitenkaan mitään erityisen salassa pidettävää asiaa kansallisen turvallisuuden kannalta.

Saudi-Arabian ja Venäjän puhelut olivat samassa korkean turvatason elektronisessa järjestelmässä kuin Trumpin kuuluisa puhelu Ukraina presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Ilmiantajan tiedot puhelusta johtivat siihen, että Trump sai virkarikossyytteen.

Valkoinen talo ei ole kommentoinut tietoja puhelutietojen rajoittamisesta.

Viranomaisten mukaan käytäntö alkoi runsas vuosi sitten sen jälkeen kun julkisuuteen vuoti tietoja Trumpin puheluista Australian ja Meksikon johtajien kanssa.

Ukraina-puhelusta kertoneen ilmiantajan mukaan Trumpin kansallisesta turvallisuudesta vastaava avustaja John Eisenberg määräsi tämän puhelun tiedot salattaviksi. Yleensä salattaviksi päätyvät dokumentit, jotka koskevat esimerkiksi tiedusteluelinten salaisia operaatioita.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti