Uutiset

Trumpin ja Putinin tapaaminen kruunaisi neuvottelujen sarjan Suomessa – oliko asevoimien komentajien tapaaminen alkusoittoa?

Kirjoitin vajaa kuukausi sitten, että Suomen rooli kansainvälisessä diplomatiassa on nousussa. Kirjoituksen pontimena oli tuolloin tieto siitä, että Puolustusvoimat on järjestänyt Yhdysvaltojen ja Venäjän ylimmälle sotilasjohdolle tapaamismahdollisuuden Suomessa. Yhdysvaltojen delegaatiota johti asevoimien komentaja, kenraali Joseph F. Dunford Jr. ja Venäjän ryhmää asevoimien komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov.

Tapaaminen järjestettiin Yhdysvaltojen ja Venäjän aloitteesta, eikä Suomen puolustusvoimien edustajia osallistunut kokoukseen, mutta komentajat tapasivat erikseen tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja puolustusvoimien komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin.

Tiistaina illalla julkisuuteen vuoti kansainvälisen median kautta tieto, että Helsinki saattaa saada isännöitäväkseen vielä järeämmän tapaamisen. Suomi on nimittäin ehdolla presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamispaikaksi. Tapaamisen on uumoiltu ajoittuvan heinäkuun puoliväliin, jolloin Trump vierailee Euroopassa muutenkin.

Mieleen tulee kysymys, pohjustettiinko tapaamista jo maiden asevoimien komentajien taannoisessa tapaamisessa Königstedtin edustuskartanossa Vantaalla. Tuskin tuon tapaamisen isännöinti ainakaan heikensi Suomen mahdollisuuksia saada Trump ja Putin kylään.

Suomi on lyhyen ajan kuluessa isännöinyt jo kolme korkean profiilin tapaamista. Viime syyskuussa Helsingissä tapasivat Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov ja Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Thomas Shannon. Varaministerit tapasivat myös presidentti Niinistön.

Maaliskuussa Helsingissä neuvoteltiin Pohjois-Korean tilanteesta. Salamyhkäiseen tapaamiseen kerrottiin osallistuneen Pohjois-Amerikan osaston varapääjohtajan ja Yhdysvaltojen entisen Etelä-Korean-lähettilään. Suomen ulkoministeriö avusti tapaamisen järjestelyissä, mutta ei juuri hiiskunut keskustelujen sisällöstä.

Tapaaminen ei jäänyt huomaamatta kansainväliseltä medialta, sillä uutistoimisto Bloomberg nosti Helsingin yhdeksi mahdolliseksi isäntäkaupungiksi Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamiselle. Tuota tapaamista Suomi ei lopulta saanut, vaan päämiehet kohtasivat kasvotusten Singaporessa.

Tapaavat Trump ja Putin lopulta Helsingissä tai eivät, jo se, että Suomi on mukana spekulaatioissa, kertoo jotain. Jos ja kun geopoliittinen asemamme tuo kauniisti ilmaistuna tiettyjä haasteita, tarjoaa se myös mahdollisuuksia.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti