Uutiset

Trumpin ja Putinin tapaaminen on poikinut jo kymmenkunta ilmoitusta mielenilmauksista – sekä suurvaltajohtajien puolustajille että vastustajille on omansa

Suurvaltajohtajien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaamiseen liittyvien mielenosoitusten määrä kasvaa. Poliisi on myöntänyt luvan kaikkiaan kymmenelle mielenilmaukselle, jotka on tarkoitus järjestää Helsingissä ensi sunnuntain ja maanantain aikana.

Ennakkoarvioiden mukaan ylivoimaisesti suurin näistä mielenosoituksista on Helsinki Calling, joka järjestetään aiemmasta suunnitelmasta poiketen sunnuntaina 15. heinäkuuta. Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola sanoo, että poliisin tietojen mukaan mielenilmaukseen voi osallistua tuhansia ihmisiä.

Tapahtuman Facebook-sivun mukaan kokoontuminen mielenilmaukseen alkaa Kaisaniemen kentällä kello 12. Kaisaniemestä mielenosoitus marssii Senaatintorille, missä luvassa on rauhanomaista ja perheystävällistä ohjelmaa.

Kaikki muut poliisin tiedossa olevat huipputapaamiseen liittyvät mielenilmaukset järjestetään maanantaina 16. heinäkuuta, jolloin Trump ja Putin tapaavat Helsingissä. Ennakkotietojen mukaan kukin mielenilmaus kokoaa joitakin kymmeniä tai korkeintaan satoja osallistujia.

Poliisin tietojen mukaan maanantaina oman mielenilmauksensa järjestää muun muassa Amnesty, jonka Facebook-sivulla tosin kerrotaan osallistumisesta Helsinki Calling -mielenilmaukseen sunnuntaina.

Kokoomusnuorten maanantaille suunnittelemassa mielenilmauksessa vastustetaan Trumpin ja Putinin politiikkaa. Lisäksi Putinin politiikkaa vastaan on ilmoitettu järjestettävän toinenkin mielenilmaus.

Suomalais-venäläinen yhdistys Rufi taas ilmoittaa Facebookissa järjestävänsä ”vieraanvaraisen ja sydämellisen vastaanoton kahden tärkeimmän maailmanvallan johtajille”.

Maanantaina järjestetään myös mielenilmaus naisten oikeuksien puolesta sekä Afganistanin rauhaa tukeva mielenilmaus.

Lisäksi poliisi on saanut ilmoitukset mielenilmauksista kolmelta yksityishenkilöltä, joista yksi kertoo osoittavansa tukea Putinin ja Trumpin tapaamiselle, toinen puolustavansa Trumpia ja kolmas osoittavansa mieltä Kamerunin ihmisoikeuksien puolesta.

Ilmailua rajoitetaan

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ilmoittaa, että ilmailua Helsingissä ja ympäröivällä alueella rajoitetaan sunnuntain ja tiistain välisenä aikana. Rajoitus koskee myös miehittämätöntä ilmailua, kuten dronejen lennättämistä. Rajoitus alkaa sunnuntaina 15.7. kello 6.00 ja päättyy tiistaina 17.7. kello 8.00.

Tuona aikana ilmailu on kielletty kokonaan Helsingin kantakaupungin yllä ja Helsinki-Vantaan lennonjohdon lähialueella lukuun ottamatta kaupallista ilmaliikennettä, jonka määränpää tai lähtökenttä on Helsinki-Vantaan lentoasema.

Rajoitukset eivät kuitenkaan koske sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisia eikä pelastustointa, ensihoitopalvelua tai potilaskuljetuksia hoitavia viranomaisia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic