Uutiset

Trumpin ja Putinin tapaamisen kustannukset miljoonia – "Alkoholitarjoiluihin ei mennyt yhtään veronmaksajien rahoja"

Maanantain presidenttitapaamisen kokonaiskuluista suomalaisille ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Turvallisuudesta päävastuun kantaneen Helsingin poliisin mukaan suoria kuluja tapahtumasta tulee karkean arvion mukaan pari miljoonaa euroa.

Rajavartiolaitos ennakoi, että kuluja kertyi satoja tuhansia euroja.

-Tarkemmat luvut selviävät vasta syyskuussa, kun kaikki ylityöt, virkamatkakulut ja kaluston käyttökulut ovat selvillä, rajavartiolaitoksen viestintäpäällikkö Päivi Kaasinen sanoo.

Puolustusvoimien antaman virka-avun karkea kuluarvio on tällä hetkellä 400 000 euroa, mutta lisäksi tulee ainakin lentotuntien kuluja.

Helsingin kaupungille syntyi kuluja vajaan 200 000 euron edestä. Rahaa meni lähinnä turvallisuuteen, liikennejärjestelyihin, markkinointiin ja mediakeskukseen.

Kuluilla saatiin kuitenkin erinomainen näkyvyys, vs. kansliapäällikkö Tommi Laitio arvioi.

-Helsinki on näyttänyt kauniilta ja aurinkoiselta televisiokanavilla ja sosiaalisessa mediassa.

Hyödyksi luetaan myös tapahtuman järjestelyistä saatu positiivinen palaute, joka Laition mukaan johtaa parhaimmillaan siihen, että Helsinki nostattaa asemiaan tavoitellessaan kansainvälisiä kongresseja ja urheilukilpailuja.

Maanantain tapaamista isännöi presidentti Sauli Niinistö. Presidentin kanslialle koituvien kulujen suuruudesta ei saatu vielä tiistaina arviota.

Medianäkyvyyttä 1–1,5 miljoonalla eurolla

Ulkoministeriön viestinnälle presidenttitapaaminen maksoi 1–1,5 miljoonaa euroa, arvioi ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen.

Arviolta puolet kustannuksista menee Finlandia-talossa olleen lehdistökeskuksen vuokraan ja ruokailuihin. Suomessa oli kokouksen johdosta reilusti yli tuhat ulkomaista toimittajaa.

Muita isoja viestinnän kulueriä olivat Helsingin keskustaan ja lentokentälle pystytetyt tilapäiset rakenteet, kuljetukset ja vartiointi. Häkkisen mukaan järjestelyt onnistuivat hyvin, vaikka valmisteluaikaa oli vain pari viikkoa.

Yhteistyökumppanit tarjosivat ohjemaa ja tarjoilua toimittajille

Ennen tapaamista ulkoministeriö sai paljon yhteistyötarjouksia, sillä tarjolla ollut kansainvälinen näkyvyys kiinnosti monia. Koska aikataulu oli pikainen, iso osa yhteistyöstä syntyi tapahtumakeskuksena toimineen Finlandia-talon kautta.

Yhteistyökumppanit muun muassa tarjosivat ohjelmaa ja tarjoiluja toimittajille.

-Esimerkiksi (jalkapallon) MM-kisailta oli sellainen, jossa toimittajille tarjoiltiin maistettavaksi pienpanimo-oluita, ja näihin alkoholitarjoiluihin ei mennyt yhtään veronmaksajien rahoja, Häkkinen sanoo.

Menikö veronmaksajien rahoja muutoin alkoholitarjoiluihin?

-Ei mennyt. Ruokajuomana oli vesi ja muita virvokkeita, Häkkinen sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic