Uutiset

Trumpin ja Putinin tapaamispaikka ilmoitetaan torstaina – Trumpin neuvonantaja Bolton: "Toivottavasti en paljasta tietoa"

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamispaikka ja -aika tullaan paljastamaan torstaina.

Putinin ulkopoliittinen avustaja Yuri Ushakov kertoi asiasta uutistoimisto Reutersille jo keskiviikkoiltapäivänä, ja Moskovassa keskiviikkona vieraillut Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton vahvisti asian vielä illansuussa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

-Toivottavasti en paljasta tietoa tänään teille, jotta Moskova ja Washington [D.C.] voivat ilmoittaa asiasta huomenna, Bolton totesi lehdistölle keskiviikkoiltana.

Bolton totesi, ettei hän koe presidenttien tapaamisessa olevan mitään ihmeellistä.

Hän viittasi, että useat Euroopan valtiot, Suomi mukaan lukien, ovat pitäneet yllä kahdenvälisiä yhteyksiä Venäjän valtionjohdon kanssa.

-Presidentit kokivat, että nyt on hyvä aika tavata, Bolton sanoi.

Hän lisäsi, ettei usko tapaamisen johtavan yksityiskohtaisiin julkilausumiin Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Tärkeintä hänestä on, että johtajat tapaavat.

Tietoa toivottiin julki jo keskiviikkona

Valtionpäämiesten tapaamisesta uumoiltiin tarkkoja tietoja julkaistavaksi jo keskiviikkona. Moskovassa Bolton tapasi Putinin lisäksi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin, ja tapaamisella on luotu pohjia presidenttien välisille keskusteluille.

Suuri ja ajankohtainen erimielisyys Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä koskee Venäjän toimia Yhdysvaltojen vaaleissa. Yhdysvallat on kritisoinut Venäjää Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin puuttumisesta, minkä Venäjä on kiistänyt. Yhdysvallat, kuten EU, ei myöskään hyväksy Venäjän toimia Krimin niemimaalla.

-On tärkeää, että maiden johtajat tapaavat, riippumatta maiden välisistä erimielisyyksistä, hän sanoi.

Aikaisemmin keskiviikkona Putinin avustaja Ushakov vahvisti, että tapaaminen tullaan järjestämään, ja se tullaan pitämään kolmannessa valtiossa. Valmisteluihin menee hänen mukaansa kuitenkin useita viikkoja.

Yksi vaihtoehto Helsinki

Tiistaina uutistoimisto Reuters ja amerikkalainen Politico-lehti uutisoivat lähteisiinsä vedoten, että yksi vaihtoehto Trumpin ja Putinin tapaamispaikalle olisi Helsinki.

Putin vieraili Suomessa edellisen kerran viime kesänä, osin Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Trump ei ole Suomessa presidenttikaudellaan vieraillut.

Trumpin on määrä saapua ensi kuussa Eurooppaan, kun sotilasliitto Nato järjestää heinäkuussa huippukokouksen. Trumpin ja Putinin tapaamisen uskotaan osuvan samalle matkalle.

Suomi on toiminut viime aikoina kohtauspaikkana muillekin ulkopoliittisille tapaamisille.

Kesäkuun alussa Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat kokoustivat Königstedtin kartanossa Vantaalla. Samassa paikassa kokoontuivat maaliskuussa puolestaan Yhdysvaltojen sekä Pohjois- ja Etelä-Korean edustajat.

Uutista päivitetty tuorein tiedoin 27.6. kello 17.55. Lisätty tietoa myös aiemmista kokouksista. Päivitetty 19.55 Boltonin tiedotustilaisuuden tiedoilla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic