Uutiset

Trumpin kiistellyt terästullit koskevat myös Suomea huomisesta lähtien – "Markkinahäiriö tästä tulee"

Suomi on joutumassa muiden EU-jäsenmaiden tavoin Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ilmoittamien kiisteltyjen teräs- ja alumiinitullien piiriin.

Yhdysvallat ilmoitti Suomen aikaa torstai-iltapäivällä laajentavansa korotetut metallitullit koskemaan myös Euroopan unionin jäsenmaita sekä Meksikoa ja Kanadaa. Nämä maat aiemmin välttyivät korotetuilta tulleilta.

Yhdysvaltain päätös tarkoittaa sitä, että EU:sta Yhdysvaltoihin vietävälle teräkselle tulee 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut. Korotetut maksut astuvat voimaan kesäkuun alussa eli tämän viikon perjantaina.

Välittömästi päätöksen jälkeen Euroopan komissio ilmoitti vastaavansa samansuuruisilla vastatoimilla Yhdysvalloista tuotavia tuotteita kohtaan. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoitti myös, että EU kantelee tulleista Maailman kauppajärjestöön WTO:hon.

-Olen huolissani tästä päätöksestä. EU uskoo, että Yhdysvaltojen yksipuoliset tariffit ovat epäoikeudenmukaisia ja vastoin WTO:n sääntöjä, Juncker kommentoi komission lausunnossa.

Suomi vie 135 miljoonan euron edestä

Yhdysvaltojen terästullipäätöksellä on kahtalaiset vaikutukset Suomeen. Yhdysvallat ei ole teräs- tai alumiinituotteille suomalaisyritysten päämarkkina-alue, vaan se on Eurooppa.

Ulkoministeriön koostaman arvion mukaan vuonna 2017 Suomesta vietiin Yhdysvaltoihin terästä ja terästuotteita yhteensä noin 133 miljoonan euron edestä. Alumiinia ja alumiinituotteita maahan vietiin noin parin miljoonan euron edestä.

Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen toteaa Lännen Medialle, että suorin vaikutus on, että Suomesta Yhdysvaltoihin vietävien teräs- ja alumiinituotteiden hinnat nousevat ja tuotteiden kilpailu USA:n markkinoilla heikkenee.

-Hinnannousua on osin jo tapahtunut varsinkin terästuotteiden osalta, kun on ennakoitu tätä päätöstä, sanoo Järvinen.

Toisaalta tullit voivat tarkoittaa Järvisen mukaan sitä, että amerikkalaisten koneteollisuusyritysten kilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla heikkenee, kun heidän raaka-aineensa kallistuu.

Samaa on aiemmin arvioinut myös Teknologiateollisuuden elinkeinopolitiikan johtaja Matti Mannonen (LM 6.3.).

Järvinen lisää, että osa Yhdysvalloissa toimivista yhtiöistä voi hakea paikallisilta viranomaisilta poikkeuksia tulliin.

-Se on kuitenkin pitkä prosessi. Kuulemma jonossa on 5 000–6 000 hakemusta odottamassa käsittelyä.

Halvan teräksen dumppaus huolena

Suurin haitta terästullipäätöksellä voi olla Euroopan sisämarkkinoilla. Järvinen arvioi, että suuret teräksen tuottajamaat, kuten Kiina ja Brasilia, voivat alkaa ohjata tuottamaansa ylijäämäterästä Euroopan markkinoille. Teräksen dumppaus voi siis Järvisen mukaan johtaa hintojen laskuun suomalaisyritysten päämarkkina-alueella.

Dumppausta voi vielä nopeuttaa se, että USA on myös asettanut tuontikiintiöitä joillekin maille.

-Jos jokin on varma, niin markkinahäiriö tästä tulee.

Järvinen toivoo, että EU-komissio jatkaisi neuvotteluja amerikkalaisten kanssa tuontitulleista huolimatta. Vastanokittelu herättää muuten huolta kauppasodasta.

-Totta kai EU:n on pakko tehdä se, mitä se on uhannut. Mutta valmius keskusteluille pitäisi säilyttää, eikä vain antaa asian olla.

EU vie Yhdysvaltoihin yli 5 miljardin edestä

EU:n jäsenvaltiot veivät viime vuonna teräs- ja alumiinituotteita 5,6 miljardia euron edestä Yhdysvaltoihin. EU:n suurimmat teräksen tuottajamaat ovat Saksa, Italia, Ranska ja Hollanti.
Euroopan unionin jäsenmaat vastasivat 9,9 prosenttia koko maailman teräksen tuotannosta. Maailman suurin teräksen tuottajavaltio on Kiina.
Suomi vei viime vuonna teräs- ja alumiinituotteita Yhdysvaltoihin yhteensä noin 135 miljoonan euron edestä.
Euroopan komissio on aiemmin kertonut asettavansa tuontitulleja muun muassa Harley-Davidsonin moottoripyöriin, jos USA toteuttaa tuontitullit.
EU:n ohella myös muun muassa Meksiko ilmoitti välittömästi vastaavansa Yhdysvaltojen terästullipäätökseen.
Lähteet: ulkoministeriö, Reuters

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic