Uutiset

Trumpin lähipiiriläinen joutumassa loppuelämäkseen vankilaan – "Huijasi valtiolta ja kansalta miljoonia, vaikka on huomattavan varakas"

Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort menetti aiemmin tällä viikolla syytesopimuksensa rikostutkijoille valehtelun vuoksi. Jo kaksi muuta Trumpin lähipiiriin kuulunutta henkilöä on joko tuomittu tai syytteessä niin sanotussa Venäjä-tutkinnassa, jossa selvitetään Trumpin vaalikampanjan kytköksiä Venäjälle.
Paul Manafort poistumassa aiemmin tällä viikolla oikeuden istunnosta Washington D.C:ssä Yhdysvalloissa. Kuva: SHAWN THEW

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin entistä kampanjapäällikkö Paul Manafortia uhkaa 19–24 vuoden vankilatuomio.

Lisäksi Manafortille vaaditaan vähintään 50 000 dollarin sakkoja, jotka saattavat ylimmilllään nousta jopa 24 miljoonan dollarin suuruisiksi.

Tuomiota hakee erikoissyyttäjä Robert Muellerin toimisto, joka tutkii Trumpin presidentinvaalikampanjan kytköksiä Venäjälle.

Manafort tuomittiin jo viime kesänä kahdeksasta vero- ja pankkipetoksesta, mutta nyt häntä odottaa paljon entistä kovempi tuomio tai uusi syyte, koska hänen syytesopimuksensa mitätöitiin torstaina.

USA:n liittovaltion tuomari mitätöi Manafortin syytesopimuksen, koska hän valehteli tuomarin mukaan liittovaltion poliisille FBI:lle, Muellerin toimistolle ja valamiehistölle.

Syytesopimus olisi tuonut hänelle lyhyemmän tuomion vastineena siitä, että hän avustajaa Muelleria Venäjä-tutkimuksessa.

Entinen liittovaltion syyttäjä Michael Zeldin arvioi Reutersille, että Manafort saattoi valita valehtelemisen, koska hän toivoi saavansa armahduksen presidentiltä.

USA:n piiroikeuden asiakirjoissa sanotaan, että Manafort ei tehnyt rikoksiaan taloudellisen tarpeen tai vaikeuksien vuoksi.

– Hän oli rikosten aikaan korkeasti koulutettu, menestynyt ja huomattavan varakas. Silti hän huijasi valtiolta ja kansalta yli 6 miljoonan dollaria välttelemällä veroja, piirioikeus toteaa.

Manafort toimi Trumpin kampanjapäällikkönä vuoden 2016 kesällä.

Jo kolmas oikeuteen joutuva Trumpin lähipiiriläinen

Manafortin lisäksi kaksi muutakin Trumpin lähipiiriin kuulunutta henkilöä on joko tuomittu tai rikostutkinnassa osana Venäjä-vyyhdin tutkintaa.

Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen tuomittiin joulukuussa kolmen vuoden vankeuteen kongressille valehtelemisesta, talousrikoksista ja siitä, että hän järjesteli maksut kahden naisen hiljentämiseksi. Maksuilla naisia yritettiin estää puhumasta näiden väitetyistä suhteista Trumpin kanssa.

Cohen teki yhteistyötä liittovaltion syyttäjien kanssa, eikä hän säästellyt sanojaan oikeuden istunnoissa. Cohen sanoi oikeudessa, että hänen työnsä oli usein peitellä Trumpin likaisia jälkiä.

Trumpin neuvonantajana presidentinvaalikampanjan aikaa toiminut Roger Stone taas pidätettiin tammikuussa.

Häntä vastaan on nostettu syytteet muun muassa vääristä lausunnoista ja todistajan painostamisesta. Syytteitä on yhteensä seitsemän.

Stonen näyttävä pidätys televisioitiin.

Hänet haki tämän Floridan-kodistaan suuri joukko raskaasti varustautuneita liittovaltion poliisin FBI:n poliisin.

Uusimmat

Fingerpori

comic