Uutiset

Trumpin mukaan Venäjä sekaantuu muiden maiden sisäpoliittisiin asioihin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää kiristäneen suhtautumistaan Venäjään, kun hän kansallisen turvallisuuden strategiaansa maanantaina esitellessään sanoi Venäjän sekaantuvan eri maiden sisäpoliittisiin asioihin.

Hän ei kuitenkaan syyttänyt Venäjää suoraan sekaantumisesta vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, mistä on tutkimus käynnissä Yhdysvalloissa.

Trump on itse yrittänyt lämmitellä välejä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, mutta amerikkalaisdiplomaatit ovat jo pitkään katsoneet Venäjän yrittävän vaikuttaa Yhdysvaltain intresseihin kotimaassa ja ulkomailla.

48-sivuisessa turvallisuusstrategiassa kiinnitetään jatkuvasti huomiota Kiinaan ja Venäjään maina, jotka ”haastavat Amerikan vallan, vaikutusvallan ja intressit yrittäen kalvaa Amerikan turvallisuutta ja hyvinvointia”.

Puheessaan Trump viittasi molempiin maihin ”kilpailevina valtoina”.

Dokumentissa kiinnitetään huomiota Venäjän yrityksiin sekaantua demokratioiden sisäisiin asioihin ja tehdään selväksi, että Yhdysvallat tarkkailee Venäjän vaikutuskampanjoita.

Aiemmin Trump on esittänyt epäilevänsä Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön väitteitä siitä, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

”Venäjä käyttää informaatio-operaatioita osana kyberhyökkäyksiään vaikuttaakseen julkiseen mielipiteeseen ympäri maapalloa”, kerrotaan dokumentissa.

Trump mainitsi Putinin kiitokset

Puheessaan Trump mainitsi saaneensa Putinilta sunnuntaina puhelun, jossa Venäjän presidentti kiitti häntä amerikkalaisen tiedustelutiedon antamisesta. Tämä auttoi estämään pommi-iskun Pietarissa.

Amerikkalaisten tiedusteluorganisaatioiden mukaan Venäjä yritti tukea Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa hakkeroimalla ja julkistamalla sähköposteja, jotka olivat negatiivisia demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin kannalta. Venäläistahot myös levittivät propagandaansa sosiaalisessa mediassa.

Venäjä on kiistänyt syytteet sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Suurimmat uhat ”roistovaltiot” Pohjois-Korea ja Iran

Suurimpina uhkina Yhdysvaltain hallinnon listalla ovat Trumpin ”roistovaltioiksi” nimeämät Pohjois-Korea ja Iran.

Pohjois-Korean ydinaseen ja -ohjusten kehittely on Trumpin ajan pahin uhka kansalliselle turvallisuudelle. Iranin suuntaama tuki terroristiryhmille ja yritykset laajentaa vaikutusvaltaa Lähi-idässä ovat strategiapaperin mukaan myös keskeinen uhka.

Ääri-islamilaisen terrorismin uhka on Trumpin hallinnon mukaan pidettävä kurissa sotilastoimin Islamilainen valtio -terrorismiryhmän tapaisia ryhmiä vastaan. Radikalisaatiota on torjuttava myös Yhdysvalloissa.

Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat tehneet yhteistyötä painostaakseen Pohjois-Koreaa luopumaan ydin- ja ohjusohjelmastaan.

Trumpin hallinto sanoo kansallisen turvallisuuden olevan vaarassa myös Kiinan tekemien intellektuaalisen omaisuuden varkauksien vuoksi.

Kansallisen turvallisuuden strategian listalta pudotettiin pois presidentti Barack Obaman sinne viime vuonna lisäämä maininta ilmastonmuutoksesta uhkana. Trump on vetänyt Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic