Uutiset

Trumpin terästullit voivat jopa vaikeuttaa amerikkalaisyrityksiä, uskoo asiantuntija – kauppasota olisi silti "Suomelle myrkkyä"

Yhdysvaltojen kaavailemat tullit tuontiteräkselle ja -alumiinille aiheuttavat muutakin kuin pelkkää ruostetta suomalaisyrityksille.

Alaa edustavan teknologiateollisuuden elinkeinopolitiikan johtaja Matti Mannonen arvioi Lännen Medialle, että presidentti Donald Trumpin ilmoittamista tulleista voivat hyötyä erityisesti Euroopassa toimivat koneteollisuusyhtiöt ja yritykset, jotka käyttävät terästä raaka-aineenaan.

Lähtöolettamana hänen arviossaan on, että Yhdysvalloissa teräksen ja alumiinin hinta nousisi tuontitullien seurauksena.

-Tämä tarkoittaisi, että terästä tarjotaan muille markkinoille enemmän, Mannonen toteaa.

Teräksen kasvava tarjonta puolestaan johtaisi hänen mukaansa Euroopassa todennäköisesti siihen, että maanosan markkinoilla teräksen hinta laskisi.

Tämä ei lämmitä teräsyhtiöitä, mutta konealan yrityksille arvokas raaka-aine muuttuisi Mannosen mukaan nykyistä edullisemmaksi.

Vastaavasti Yhdysvalloissa terästeollisuuden asiakkaiden tuotteiden hinta nousisi, joten tarjolla saattaisi olla jopa hetkittäinen kilpailuetu jenkkeihin nähden.

Hyöty voisi jäädä hänen mielestään kuitenkin lyhyeksi, koska tullit voisivat laajentua ennen pitkää myös muihin tuotteisiin. Tullinokittelu voi puolestaan johtaa lopulta asetelmaan, joka olisi Mannosen mielestä vientiriippuvaiselle Suomelle ”myrkkyä”.

-Paras vaihtoehto olisi, että nämä tullit peruttaisiin, sanoo Mannonen.

Vastareaktio voimakasta ulkomailla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikolla aikovansa lisätä tuontitullit USA:han tuotavalle teräkselle ja alumiinille. Yhdysvallat on maailman suurin teräksen vastaanottajamaa.

Tulleista pitäisi tulla virallinen päätös tällä viikolla. Teräksen tuontitulli olisi kaavailtu 25 prosenttiin, kun taas alumiinin tulli olisi 10 prosenttia.

Trumpin ilmoituksen seurauksena EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoitti, että EU voisi asettaa omat tullinsa amerikkalaistuotteisiin, kuten Levi’s-farkkuihin ja Harley Davidsonin moottoripyöriin. Vastatoimia USA:ta kohtaan miettii myös Kiina.

Trump puolestaan vastasi Junckerin esitykseen Twitterissä, että Amerikka voisi alkaa verottaa Euroopasta tuotuja autoja.

Maanantaina Trump ilmoitti Twitterissä, että alumiini- ja terästulliaikeet poistuvat, jos Kanadaa ja Meksikoa koskeva uusi Pohjois-Amerikan NAFTA-sopimus syntyy.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic