Uutiset

Trumpin tuontitullit kurittaisivat Suomea sadoilla miljoonilla

Yhdysvaltojen kaavailemat korotukset tuontitulleihin ja tariffeihin iskisivät Suomeen sadoilla miljoonilla, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tuore tutkimus.

Jos Yhdysvallat päättäisi nostaa maksuja Meksikon ja Kiinan osalta kymmenen prosenttiyksikköä, menettäisi Suomi liki 180 miljoonaa euroa viennin tuomaa arvonlisää. Summa vastaa noin 0,1 prosenttia maamme bruttokansantuotteesta.

Suomen Yhdysvaltoihin suuntautuva vienti vastaa kymmentä prosenttia kaikesta viennin tuomasta arvonlisästä. Noin kaksi kolmasosaa tästä tulee suorasta viennistä Yhdysvaltoihin.

Jos Yhdysvallat korottaisi Meksikon ja Kiinan tullimaksuja, vaikutus kohdistuisi nimenomaan epäsuoraan vientiin.

-Tutkimus osoittaa, että kaupan esteillä, vaikka ne olisivat kahdenvälisiä, voi olla isoja vaikutuksia myös kolmansiin maihin, sanoo Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Vaikutus johtuu siitä, että yhä useampien tuotteiden tie raaka-aineesta kauppojen hyllyille kulkee enemmän kuin yhden, jopa useiden maiden kautta.

Suomessakin valmistetaan osia, jotka viedään esimerkiksi Kiinaan kokoonpantaviksi. Sieltä valmiita, suomalaisosia sisältäviä tuotteita viedään eteenpäin, esimerkiksi juuri Yhdysvaltoihin.

-Tämäntyyppisten ketjujen takia kaupan esteet ulottuvat laajemmalle kuin luulisi, Ali-Yrkkö jatkaa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on useaan otteeseen ottanut puheeksi tullimaksujen nostamisen. Hän nosti asian keskusteluun jo viime vuonna vaalikampanjansa aikana.

Ensisijaisesti Trump on puhunut Kiinasta ja Meksikosta tulevasta tuonnista, mutta myös EU-maista tulevien tuotteiden maksunkorotukset ovat olleet esillä. Jos Yhdysvallat päättäisi korottaa myös suoraan EU:sta tulevan tuonnin tulleja, vaikutukset olisivat moninkertaiset.

Viiden prosentin korotus toisi Suomelle 450 miljoonan euron arvonlisän menetykset ja 15 prosentin tullikorotus jopa 1,2 miljardin menetykset. Summat vastaavat 0,2–0,6 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic