Uutiset

Trumpin virkasyyte lähetetään senaattiin tänään – demokraatit julkistivat viime hetkellä uusia todisteita

Virkasyyteoikeudenkäynti voi kestää helmikuun alkupäiville. Samaan aikaan kisa Trumpin vastaehdokkaasta marraskuussa etenee loppusuoralle.
Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi haluaisi senaatin kuulevan uusia todistajia virkarikosoikeudenkäynnissä. Kuva: SAM CORUM
Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi haluaisi senaatin kuulevan uusia todistajia virkarikosoikeudenkäynnissä. Kuva: SAM CORUM

Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuoneen demokraattiedustajat aikovat sisällyttää uusia todisteita mukaan senaattiin lähetettävään presidentti Donald Trumpin virkarikossyytekirjelmään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan todisteiden joukossa on puhelunauhoitteita sekä muita dokumentteja, jotka floridalainen liikemies Lev Parnas on toimittanut. Parnas oli Trumpin henkilökohtaisen lakimiehen Rudy Giulianin liittolainen, joka Giulianin mukaan auttoi häntä tutkimaan demokraatti Joe Bideniä.

Virkarikostutkinta sai dokumentit vasta muutama päivä sitten. Niiden joukossa on demokraattien mukaan ruutukaappaus Giulianin kirjeestä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille. Giuliani pyytää siinä Zelenskyiltä tapaamista ja sanoo, että pyynnöllä on Trumpin siunaus.

Kolme republikaania harkitsee uusia todistajia

Edustajainhuone äänestää tänään illalla Suomen aikaa virkasyytteiden lähettämisestä senaattiin. Tästä alkaa oikeudenkäynti, joka voi kestää jopa helmikuun alkuun asti.

Samalla edustajainhuone äänestää siitä, ketkä toimivat syyttäjinä jutussa. Syyttäjiksi valitut kävelevät tämän jälkeen kulkueessa senaattiin ja jättävät syytteen.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on viivyttänyt syytteen lähettämistä senaattiin yrityksenä saada republikaanit suostumaan uusien todistajien kuulemiseen. Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell on sanonut, että senaatin tulisi ottaa huomioon vain edustajainhuoneen keräämät todisteet.

Republikaanien rivit eivät kuitenkaan ole asiassa yhtenäiset. Kolme senaattoria on sanonut harkitsevansa todistajien kuulemisen puoltamista. Demokraatit haluavat kutsua todistajaksi muun muassa Trumpin entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin.

Trumpia tuskin pannaan viralta

Tämäniltainen äänestys mahdollistaa sen, että virkarikossyytteen käsittely senaatissa voi alkaa. Tuomaristona toimivat senaatin jäsenet, ja oikeudenkäyntiä johtaa Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts.

Odotettavissa on, että Trumpia ei oikeudenkäunnin jälkeen panna viralta. Tähän tarvittaisiin kahden kolmasosan enemmistö senaatissa, eikä yksikään republikaanisenaattoreista ole kertonut kannattavansa tätä. Republikaaneilla on senaatissa enemmistö.

Trump on kolmas Yhdysvaltojen presidentti, joka asetetaan virkasyytteeseen. Hän on kiistänyt syytteet.

Syytteissä keskitytään heinäkuussa soitettuun puheluun Trumpin ja Zelenskyin välillä. Trump pyysi puhelussa Zelenskyitä aloittamaan korruptiotutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Bidenistä sekä tämän pojasta Hunterista. Hunter Biden toimi ukrainalaisen kaasuyhtiön hallituksessa.

Molemmat Bidenit ovat kiistäneet kaikki väitteet korruptiosta, eikä niiden tueksi ole löytynyt todisteita.

Hieman ennen puhelua Trump teki päätöksen Ukrainan sotilasavun jäädyttämisestä.

Vaaliväittelyssä kiista naispresidenttiydestä

Biden on yksi ennakkosuosikeista demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Muina kärkiehdokkaina pidetään Bernie Sandersia, Elizabeth Warrenia sekä entistä South Bendin pormestaria Pete Buttigiegiä.

Ehdokkaat väittelivät keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa viimeistä kertaa ennen kolmen viikon päästä alkavaa esivaalia, jossa valitaan demokraattipuolueen presidenttiehdokas. Ehdokas haastaa republikaaniehdokkaan marraskuussa pidettävissä presidentinvaaleissa. Myös republikaanien ehdokasvaali on käynnissä. Trumpin odotetaan voittavan sen ja pääsevän näin tavoittelemaan toista kautta Valkoisessa talossa.

Demokraattien viimeisen väittelyn keskiöön nousi Sandersin ja Warrenin kiista siitä, sanoiko Sanders pari vuotta sitten, ettei nainen voi nousta presidentiksi tämän vuoden vaaleissa.

Warren sanoo Sandersin sanoneen näin heidän kahdenkeskisessä tapaamisessaan vuonna 2018. Sanders puolustautui sanomalla, että kommentti on käsittämätön, eikä hän ole voinut sanoa sellaista.

Uusimmat

Fingerpori

comic