Uutiset

Trumpin voittokulku sai republikaanipuolueen hajaannuksen tilaan

 

Yhdysvaltain republikaanipuolueella on jättimäinen ongelma.

Perinteisen konservatiivipuolueen presidenttiehdokkaaksi on rynnistämässä kiinteistömoguli Donald Trump, joka herättää kauhunväreitä puoluejohdon piirissä.

Vahvin vaihtoehto Trumpille on Texasin senaattori Ted Cruz, joka on teekutsuliikkeen lemmikki ja puoluejohdon karsastama häirikkö. Cruzin vanhoilliset arvot miellyttävät uskonnollista oikeistoa, mutta äänestäjien enemmistöön niillä tuskin on kaikupohjaa.

Puoluejohdon suosikiksi on jäänyt Floridan senaattori Marco Rubio. Hän on kuitenkin suurissa vaikeuksissa, sillä hän on voittanut vasta yhden osavaltion, Minnesotan. Kakkossijoilla ei pärjätä Yhdysvaltain vaalitaistelussa.

Republikaaniehdokkaat ottavat seuraavan kerran yhteen tv-väittelyssä Detroitissa perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Trump voittokulun pysäyttäminen on vaikeaa.

Muut ehdokkaat voisivat yhdistää voimansa Trumpia vastaan. Äänestyslukuja ynnäämällä näin päästäisiin enemmistöön, mutta vaalikentillä eivät päde matematiikan lait. Trumpin kampanjassa on nyt sellainen dynamiikka, että puoluejohdon näkyvä puuttuminen peliin luultavasti johtaisi vastakkaiseen lopputulokseen.

Trump on politiikan ulkopuolelta tullut kummajainen. Häntä ei kuitenkaan voi pullauttaa pelistä linjaerimielisyyksien pohjalta.

Puolueet toimivat Yhdysvalloissa eri tavalla kuin Euroopassa. Niissä ei ole sellaista puoluejohtoa, joka voisi päättää sen, kuka kelpaa edustamaan puoluetta. Puolueohjelma on toki olemassa, mutta sitä ei kukaan ota erityisen vakavasti.

Republikaanipuolueen linjaa on viime vaalikaudet väännetty vahvasti oikealle. Tässä katsannossa Trump on oikeastaan ”keskustalainen” tai miljardeistaan huolimatta jopa ”työväestön asian ajaja”. Republikaanieliittiä pelottaa Trumpin populismi ja arvaamattomuus.

Puolueelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin ottaa lusikka kauniiseen käteen.

Ensimmäisenä ehti sokista toipua itsekin ehdokkaaksi pyrkinyt New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, joka vielä muutama kuukausi sitten piti Trumpia sopimattomana presidentin virkaan. Nyt hän paistattelee salamavalojen loisteessa Trumpin vieressä.

Vielä paremmaksi pisti Mainen kuvernööri Paul LePage, joka reilu viikko sitten houkutteli kuvernöörikollegoitaan laatimaan amerikkalaisille avoimen kirjeen, jossa äänestäjiä pyydetään tekemään pesäero Trumpin epäsopua aiheuttavaan politiikkaan. Kirjettä ei syntynyt, mutta muutama päivä myöhemmin LePage ilmoittautui Trumpin tukijaksi.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti