Uutiset

Tshekissä saa ilotulittaa arkenakin – ”Nyt kuuluu pauketta ehkä vain joka viikonloppu”

Ilotulituskulttuuri on voimissaan Tshekissä. Vaikka rakettien pauke huipentuukin vuodenvaihteeseen, ei niiden ammuskelu ole maassa lainkaan tavatonta tavallisina arkipäivinä. Toisin kuin Suomessa, ilotulitteita myydään ympäri vuoden erityisissä ilotulitusliikkeissä, ja supermarketit ottavat raketit esiin aina ennen rakettipyhiä.

Loppuvuodesta arkipaukuttelu käy tiheämmäksi. Jouluna ja välipäivinä moni testailee jo näyttäviä amatöörisarjoja, ja paukuttelu huipentuu uudenvuodenaattoon. Prahassa näyttävin ilotulitusshow järjestetään vasta uudenvuodenpäivänä.

Rakettien ammuskelua ei valvota kovinkaan tarkasti, vaikka lain mukaan kaikesta ilotulitteiden käytöstä pitäisi tehdä ilmoitus. Laillisia ilotulituspäiviä on maassa runsaasti, esimerkiksi kristillisinä juhlapyhinä. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella ilotulitteiden käyttöä rajoitetaan, joissakin kunnissa ei lainkaan.

Arkipaukuttelu harmittaa erityisesti koiranomistajia, joita Prahassa on paljon. Ensimmäisestä raketista alkanut haukkukonsertti ehtii vasta päättyä, kun seuraava sarja toisella puolen korttelia alkaa.

Tshekin eläintensuojelujärjestö OBRAZ pyrkii ilotulitteiden vastaisella kampanjallaan tuomaan näkyvyyttä lemmikkieläinten paukkuarkuudelle. Järjestön tiedottaja Daniel Cao uskoo, että parhaiten rakettien ammuskeluun voidaan vaikuttaa juuri kuluttajien kautta. Mikäli yleinen mielipide alkaa muuttua rajoittamatonta rakettien ammuskelua vastaan, myös tiukempien rajoitteiden käyttöönotosta tulee todennäköisempää.

-Satunnaista ammuskelua voidaan estää tehokkaalla sääntelyllä tiettyyn rajaan asti, Cao kertoo.

-Pyydämme kuluttajia luopumaan ilotulitteista vapaaehtoisesti niiden haittojen vuoksi, hän jatkaa.

Vuoden 2017 alusta Prahan ammuskeluintoa on yritetty hillitä uusilla rajoitteilla. Esimerkiksi historiallisen keskustan alueella tai Vltava-joen varrella ei enää saa ammuskella. Luvaton ilotulittaminen voi johtaa 200 euron sakkoihin. Uusiin rajoitteisiin suhtaudutaan kuitenkin lähes poikkeuksetta kielteisesti, sillä kuulostavat kansan korvaan kommunistivallan kaiuilta.

Lähes kuusi vuotta Prahassa asunut Ville Jäppinen on huomannut uusien rajoitteiden toimineen. Vielä pari vuotta sitten hän saattoi nähdä parvekkeeltaan rakettien räjähdyksiä liki joka ilta.

-Nyt kuuluu pauketta ehkä vain joka viikonloppu, hän kertoo.

Jäppinen ei vietä aattoaan keskustassa, jossa rakettien pelätään lentelevän miten sattuu. Jotkut suosittelevat jopa suojalasien käyttöä. Kaupunkiympäristössä arkiammuskelu ei nimittäin tapahdu läheskään aina puistoissa vaan pienemmät raketit saattavat räjähdellä kerrostalojen keskellä ikkunoiden korkeudella. Suurin rakettishow aattona on tarjolla juhlakansan täyttämällä Venceslaus Pyhän aukiolla.

Uudenvuoden ilotulitus kuului myös Jäppisen nuoruuteen, mutta enää hän ei jaksa innostua touhusta, vaikka raketteja saisikin ympäri vuoden.

-Mielestäni ilotulitteet ovat vähän kuin gourmet-ruoka: se voi olla kivaa ja hienoa, mutta se tekeminen kannattaa jättää ammattilaisille, hän toteaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic