Uutiset

Tshernobylin turvallisuuslaitteiston korjaus- ja ylläpitotoimet keskeytetty henkilöstön rasituksen vuoksi, kertoo IAEA – Voimala liitetään takaisin sähköverkkoon maanantai-aamuna

Ukrainalaisviranomaiset ovat ilmoittaneet IAEA:lle, että Ukrainan viidestätoista ydinreaktorista kahdeksan on toiminnassa. Lehtikuva// AFP Genya Savilov

Tshernobylin ydinvoimalan korjaus- ja ylläpitotoimet turvallisuuslaitteistolle on keskeytetty henkilöstön fyysisen ja psykologisen rasituksen vuoksi. Ukrainalaisviranomaiset kertoivat asiasta Kansainväliselle atomienergiajärjestö IAEA:lle sunnuntaina.

Voimalalla työskentelevät hieman yli 200 ihmistä ovat joutuneet tekemään töitä ympäri vuorokauden lähes kolmen viikon ajan, sillä venäläisjoukkojen vallattua alueen työntekijöiden rotaatiota ei ole pystytty järjestämään.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan voimala liitetään takaisin ulkoiseen sähköverkkoon maanantai-aamuna. Voimalinjojen vaurioiduttua sähkövirtaa vaativaa toimintaa voimalalla on jatkettu generaattoreiden avulla.

Käytöstä poistettu voimala tarvitsee sähköä esimerkiksi jäähdytysjärjestelmiin.

Ydinvoimalaonnettomuus Tshernobylissä vuonna 1986 tappoi satoja ihmisiä ja levitti radioaktiivista pölyä ympäri Eurooppaa.

IAEA on painottanut moneen otteeseen, ettei Tshernobylin ydinvoimalan voimalinjojen vaurioituminen luonut vakavaa uhkaa voimalan turvatoimille.

Ukrainalaisviranomaiset ovat ilmoittaneet IAEA:lle, että Ukrainan viidestätoista ydinreaktorista kahdeksan on toiminnassa.

Sekä Venäjä että Ukraina lupasivat viime viikolla, että maat tekevät yhteistyötä atomienergiajärjestö IAEA:n kanssa varmistaakseen Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuuden.

Uusimmat

Fingerpori

comic