Uutiset

Tsunamin uhriluku voi nousta tuhansiin – kuolleita joukkohaudataan, eloonjääneitä kaivetaan raunioista paljain käsin

Pelastajat ovat päässeet vasta osaan tsunamin ja maanjäristyksen runtelemista alueista. Kaaoksessa olevassa Palun kaupungissa on pulaa juomavedestä ja polttoaineesta eikä paikalle ole saatu työkoneita raunioiden kaivamiseen.
Tsunamin nostattamat vesimassat peittivät laajoja maa-alueita Palun kaupungin rannan lähellä.

Viranomaiset ovat vahvistaneet lähes tuhannen ihmisen kuolleen Indonesian Sulawesille iskeneessä tsunamissa ja maanjäristyksessä.

Indonesia varapresidentti Jusuf Kalla sanoo, että kuolleiden määrä saattaa helposti nousta tuhansiin.

Palun turistikaupungissa on nyt vahvistettu kuolleen 821 ihmistä. Uhreja joudutaan hautaamaan joukkohautoihin.

Vielä pahemmin järistyksen ja tsunamin vaurioittamassa Donggalan kalastajakaupungissa viranomiset ovat pystyneet vahvistamaan vasta 11 kuollutta, mutta pelkona on, että Donggalan todellinen uhriluku lasketaan sadoissa tai tuhansissa.

Tsunami ja maanjäristys ovat tehneet tuhoa huomattavasti laajemmalla alueella kuin alun perin arvioitiin, Indonesian onnettomuusviraston tiedottaja Sutopo Purwo Nugroho kertoi lehdistötilaisuudessa sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Punaisen Ristin arvion mukaan katastrofi vaikuttaa suoraan yli puoleentoista miljoonaan ihmiseen, BBC raportoi.

Palun kaupunki on ainut pelastajien tavoittama paikka neljästä alueesta, joissa tsunami ja maanjäristys ovat aiheuttaneet vahinkoa.

– Emme ole saaneet tietoja kolmelta muulta alueelta. Tietoliikenneyhteydet ja sähköt ovat yhä poikki. Emme tiedä, kuinka pahoja tuhot ovat, Nugroho sanoi.

Perjantain 7,5 magnitudin maanjäristyksen jälkeen on tapahtunut jopa 170 pienempää jälkijäristystä.

Raunoita joudutaan kaivamaan paljain käsin

Palun kaupungissa pelastajat kaivavat uhreja rakennusten raunioista.

Pelastajien onnistui vapauttaa 24 ihmistä sortuneen hotellin alta, mutta hotellin omistajan mukaan raunioista kuuluu yhä apua huutavien ihmisten ääniä, BBC kertoo.

Paikalle ei ole saatu nostovälineitä, joten pelastajat ovat joutuneet etsimään uhreja raunioista käsin.

Kaupungissa on sortunut tuhansia rakennuksia. Sairaaloiden kärsimien vaurioiden vuoksi loukkaantuneita hoidetaan ulos perustetuissa telttaleireissä.

Kaduilla lojuu yhä kuolleita ihmisiä ja selviytyneillä on pulaa juomavedestä ja polttoaineesta.

Indonesialaisen lääkärijärjestön mukaan paikalle tarvitaan lisää lääkkeitä, hoitohenkilöstöä, telttoja ja muita tarvikkeita.

Dongalan kaupunkiin pelastajat ovat kulkeneet helikoptereilla, koska sortuneet sillat ja katkenneet tiet estävät avun pääsemistä perille.

Meritien perustamista harkitaan.

Pelastustoimet kaupungissa ovat olleet vaikeita, koska laajat alueet ovat ilman sähköä ja tietoliikenneverkot ovat poikki.

Metro TV:n mukaan tsunami irrotti Donggalassa rakennuksia perustuksiltaan ja huuhtoi niitä merelle. Sortuneiden rakennusten alla lojuu uhreja.

Useimmat uhrit ovat indonesialaisia

Ulkoministeriön mukaan uhrien ja loukkaantuneiden joukossa ei ole suomalaisia, mutta täyttä varmuutta asiaan ei ole vielä saatu.

Valtaosa vahvistetuista uhreista on indonesialaisia.

Palun kaupungissa vietettiin perjantaina paikallista rantafestivaalia, kun noin kuusimetriset aallot vyöryivät kaupunkiin.

Kolmen ranskalaisen sekä yhden etelä-korealaisen ja malesialaisen tiedetään olevan kateissa.

Mitä tiedetään tällä hetkellä?

Sulawesin saarta järisytti 7,5 magnitudin kokoinen maanjäristys perjantai-iltana noin kello 18 paikallista aikaa. Jälkijäristyksiä on ollut ainakin 170.

Rannikolle iskenyt tsunami oli noin kuusi metriä korkea.

Viranomaiset ovat pystyneet vahvistamaan 832 ihmisen kuolleen, mutta uhriluvun odotetaan nousevan vielä jopa useisiin tuhansiin.

Valtava määrä rakennuksia, teitä ja muuta infrastruktuuria tuhoutui pahoin. Palun asukkaita on evakuoitu väliaikaisiin leireihin.

Järistyksen keskus oli noin 80 kilometrin päässä Palun kaupungista. Lähimpänä järistyksen keskustaa olevan Dongalan kaupungin odotetaan kärsineen pahimmat vahingot.

Pelastajat ovat päässeet vasta osaan katastrofin runtelemista alueista. Katkenneet tiet, verkkoyhteydet ja sähköt vaikeuttavat pelastustöitä.

Palussa ja Donggalassa asuu yhteensä yli 600 000 ihmistä. Alueilla on pulaa juomavedestä ja tarvikkeista.

Punaisen Ristin mukaan tsunami ja maanjäristys vaikuttavat jopa 1,6 miljoonan ihmisen elämään.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti