Uutiset

Tsunamissa selviytyneitä etsitään lennokeilla, vainukoirilla ja työkoneilla – Kuolleita jo 429, ulkoministeriö: Ei suomalaisuhreja

Tsunamialue on paikallisten turistien suosiossa. Nykyisten tietojen mukaan tsunamissa ei loukkaantunut eikä kuollut yhtään ulkomaalaista.
Runsaan kolmen tunnin päässä Indonesian pääkaupunki Jakartasta sijaitseva Banten provinssi on yksi pahiten tuhoutuneista alueista. Kuva: Veri Sanovri

Pelastajat etsivät tsunamin eloonjääneitä tiistaina Indonesiassa drone-lennokkien ja koirien avulla.

Lisäksi pelastajat kaivavat työkoneilla rakennusten raunioita.

Etsinnät ovat vilkkaimpia Jaavan saaren länsirannikolla. Tsunami teki tuhoja Länsi-Jaavalla noin 100 kilometriä pitkällä rannikkokaistaleella, runsaan kolmen tunnin automatkan päässä Indonesian pääkaupunki Jakartasta.

Indonesian onnettomuusviraston tiedottaja Sutopo Purwo Nugroho jakamilla videoilla näkyy pelastustöiden vaikeudet.

Joillakin alueilla tsunamin alta ovat romahtaneet käytännössä kaikki rakennukset, ja vesimassat ovat kuljettaneet mukanaan autoja, puita ja romua.

Tsunamin voima on myös kaatanut puita laajoilta, jopa jalkapallokenttien kokoisilta alueilta rannan lähistöllä.

Pelastajat eivät ole päässeet kaikille tsunamin vavisuttamille alueille, koska puut, romu ja rakennusjäte ovat tukkineet teitä.

Onnettomuusalueen lähistöllä sijaitsevilla pikkusaarilla asuvat ihmiset jäivät lauantain jälkeen täydelliseen eristykseen.

Onnettomuusviraston Nugroho kertoo, että tiistaina yhdeltä saarelta evakuoitiin ja kuljetettiin hätämajoitukseen 35 ihmistä.

Pandeglanin maakuntaan Jaavalla on julistettu 14 päivän hätätila.

Ei ulkomaalaisia uhreja

Tsunamilla on jo ainakin 429 kuolonuhria, ja loukkaantuneita on yli 1 500, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

Indonesian onnettomuusviraston mukaan loukkaantuneiden ja kuolleiden joukossa ei ole lainkaan ulkomaalaisia.

Suomen Jakartan suurlähetystön mukaan 154 henkilöä on vielä kateissa.

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Anna-Maria Liukko kertoo, että hieman yli 700 suomalaista on kertonut matkustavansa Indonesiaan joulun aikaan, mutta vain muutamat ovat suunnanneet lähelle tsunamialuetta.

– Alue tunnetaan ylipäätään lähinnä paikallisten suosimana kohteena, Liukko kommentoi Lännen Medialle.

Jakartan Suomen suurlähetystö on Liukon mukaan vähän väliä yhteydessä ulkoministeriöön, mutta joulun vapaapäivien vuoksi tiedonkulku Indonesiassa on hidasta.

– Tässä vaiheessa pitää luottaa Indonesian onnettomuusviraston tietoihin, vaikka tilanne paikan päällä tietysti elää yhä, koska alue on laaja ja etsinnät yhä käynnissä, Liukko sanoo.

Tsunamivaroitus yhä voimassa

Jaavan ja Sumatran pääsaarten välisessä salmessa sijaitsevalla saarella Anak Krakataun tulivuori jatkaa purkautumistaan.

Alueella on yhä voimassa tsunamivaroitus, joka jatkuu nykyisten tietojen mukaan ainakin keskiviikkoon.

Tulivuori on purkautunut jo kuukausien ajan, mutta tsunami lähti liikkeelle, kun tulivuorisaaresta suistui kymmenien jalkapallokenttien kokoinen alue mereen.

Lisää aiheesta: Mies ehti pelastaa vaimonsa muttei äitiään ja poikaansa – Indonesian tsunami hajotti paitsi kyliä, myös perheitä

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti