Uutiset

Tuhannet pakenevat ennätysukkosten ja lämpöaallon aiheuttamia maastopaloja Kaliforniassa – "paloista on tulossa osavaltiossa uusi normaali"

Useat maastopalorintamat etenevät tällä hetkellä hallitsemattomasti. Palot ovat polttaneet yhteensä jo yli 121 000 hehtaaria maastoa ja yli sata kotia.
Useat Kalifornian maastopalorintamat etenevät täysin hallitsemattomasti. Kuva: epa08600365
Useat Kalifornian maastopalorintamat etenevät täysin hallitsemattomasti. Kuva: epa08600365

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet kodeistaan Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa, kun ukkonen sytytti alueelle satoja maastopaloja. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Sammutushelikopterin lentäjä kuoli keskiviikkona helikopterin syöksyttyä maahan ja useita taloja on tuhoutunut.

Tällä viikolla Kaliforniassa on havaittu lähes 11 000 salamaniskua 72 tunnin sisään kovimmissa ukkosmyrskyissä yli vuosikymmeneen. Salamat olivat torstaihin mennessä sytyttäneet 360 yksittäistä maastopaloa. Viranomaisten mukaan paloista yli 20 on levinnyt suurpaloiksi.

Suurimmat tulipalorintamat ovat polttaneet vähintään 45200 hehtaaria maastoa Palo Alton läheisyydessä Keski-Kaliforniassa. CNN:n mukaan maastopalot ovat polttaneet yhteensä 121400 hehtaaria maastoa koko osavaltion alueella.

Maastopalot ovat sulkeneet moottoritien Pohjois-Kalifornian kuivuudesta kärsivällä viinintuotantoalueella.

Pohjois-Kalifornian maastopaloalueella sijaitsevan Vacavillen kaupungin poliisin mukaan lähestyvät liekit ovat lisäävät painetta kaupungissa sijaitsevan osavaltion vankilan ja vankien terveysaseman evakuoimiseen. Vangeille on jaettu CNN:n mukaan hengityssuojaimia. CNN kertoo, että kaupunkia lähestyvät palot eivät ole lainkaan hallinnassa.

Osa alueen asukkaista on saanut palovammoja jäätyään loukkuun maastopaloihin, Kalifornian pelastuslaitokselta kerrotaan. Viranomaisten tiedossa ei kuitenkaan ole, että ketään olisi kadonnut. CNN:n mukaan viranomaisilla ei ole tarkkaa tietoa koko osavaltiossa evakuoitujen määrästä.

Pohjois-Kalifornian palorintama on polttanut yli 50 000 hehtaaria maastoa. Paloissa on alueella tuhoutunut 105 ja vaurioitunut 70 kotia. Reutersin mukaan palot ovat tappaneet alueella karjaa.

Osavaltion kuvernööri Gavin Newsom julisti osavaltioon hätätilan tiistaina.

– Emme ole nähneet tämänkaltaisia maastopaloja moniin vuosiin, Newsom sanoi lehdistötilaisuudessa. Newsom kertoo värvänneensä pelastustehtäviin 375 osavaltion paloautoa.

Kaliforniassa on viimeksi nähty yhtä tuhoisia kuivan kauden ukkosmyrskyjä vuonna 2008, Kalifornian pelastuslaitoksen tiedottaja Scott Maclean kertoi Reutersille.

Osavaltiossa alkoi ennätyksellinen lämpöaalto perjantaina, minkä lisäksi maastopaloja levittää kova tuuli. Lämpötila on CNN:n mukaan pysynyt laajalti yli 37 asteessa. Kalifornian Kuolemanlaaksossa mitattiin sunnuntaina 54,4 asteen lämpöennätys.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että ilmastokriisin edesauttamista maastopaloista on tulossa Kaliforniassa uusi normaali, CNN kirjoittaa. Lämpimän kauden keskilämpötila on noussut 2,5 asteella 70-luvun alusta, Earth’s Future -tiedelehdessä julkaistu tutkimus kertoo.

Maastopalojen lisäksi lämpöaalto aiheutti viikonloppuna sähkökatkoja ympäri Kaliforniaa.

Yhdysvalloissa on suuria maastopaloja tällä hetkellä 15 osavaltiossa, CNN kertoo. Uutiskanavan mukaan liittovaltiossa on käynnissä 77 laajaa maastopalorintamaa, joista kolmasosa sijaitsee Kaliforniassa.

Kalifornian maastopalot nousivat otsikoihin viimeksi viime vuoden lopulla. Vuonna 2018 osavaltiossa nähtiin puolestaan historian tuhoisimmat, Camp Fire -maastopalot, joissa kuoli 85 ihmistä. Camp Fire -paloissa tuhoutui lähes 14 000 kotia, 528 yritystä ja lähes 4 300 muuta rakennusta.

Maastopalokriisin lisäksi Kalifornia taistelee koronapandemiaa vastaan. Osavaltio ylitti viikko sitten ensimmäisenä Yhdysvalloissa 600 000 koronatartunnan rajan, CNN kertoo. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut osavaltiossa CNN:n mukaan yli 11 000 ihmistä.

Maastopalot Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa on käynnissä 77 maastopalorintamaa 15 eri osavaltiossa.

45 miljoonaa ihmistä asuu lämpövaroitusalueella.

Maastopaloja riehuu tällä hetkellä Alaskan, Arizonan, Kalifornian, Koloradon, Floridan, Idahon, Montanan, Nevadan, New Mexicon, Oregonin, Etelä-Dakotan, Texasin, Utahin, Washingtonin ja Wyomingin osavaltioissa.

Kalifornian maastopalot nousivat otsikoihin viimeksi viime vuoden lopulla. Vuonna 2018 osavaltiossa nähtiin puolestaan historian tuhoisimmat, ns. Camp Fire -maastopalot, joissa kuoli 85 ihmistä. Camp Fire -paloissa tuhoutui lähes 14 000 kotia, 528 yritystä ja lähes 4300 muuta rakennusta.

Lähde: CNN

Uusimmat

Fingerpori

comic