Uutiset

Tuhannet suomalaisyrittäjät toivovat jatkajia yrityksilleen – Huoltamoyrittäjän ostajaehdokas hävisi yhtäkkiä ennen kauppoja

Virroilla Pirkanmaalla huoltoasemaa 35 vuotta pitänyt yrittäjä Olli Salmi oli jo viime keväänä jäädä eläkkeelle. Suunnitelma ei onnistunut. Huoltoaseman uusi omistajaehdokas ei nimittäin tullutkaan töihin.

-Kaikki oli lähes sovittuna. Paperit oli jo kirjoitettu puhtaaksi, mutta yhtäkkiä hän vain hävisi.

Salmi miettii, mahtoiko ostajaehdokkaalta loppua uskallus tai rahat kesken kaiken. Tai onko yrittäjyys ylipäätään niin epävarmaa, ettei siihen uskalleta ryhtyä.

Huoltoasemaa on muutama muukin kysellyt, mutta monella ei ole ollut kokemusta alalta eikä kauppoja ole syntynyt. Salmi sanoo, ettei myymälän pyörittäminen untuvikolta onnistuisikaan.

-Olisin voinut auttaa alkuun. Siinä mielessä aloitus olisi helppo.

Restartup kannattaisi paremmin

Yrityskauppojen määrä on viime aikoina kasvanut, mutta edelleenkin moni yritys jää ilman jatkajaa.

Suomen Yrittäjien projektipäällikkö Mika Haavisto toteaa, että startup-yritysten esilletuonti on hyvä asia, mutta pitäisi muistaa, että vain puolet startupeista on edelleen toiminnassa viiden vuoden kuluttua aloituksesta.

Haaviston mukaan yritysten omistajanvaihdokset eli restartupit ovat jääneet startuppien varjoon.

-Olisi pirun hyvä, jos omistajanvaihdosten määrä kasvaisi. Kannattaisi ostaa mieluummin vanha vakaa yritys kuin lähteä rakentamaa uutta yritystä nollasta, hän vinkkaa.

Se ei tarkoita, että yrityksen vanhaa tapaa toimia pitäisi pitää yllä. Haavisto muistuttaa, että esimerkiksi digitalisaatio on mahdollisuus myös perinteisille yrityksille.

-Esimerkiksi kampaaja tekee edelleen työtä käsillään, mutta vakiintuneita toimintatapoja voi muuttaa.

Kampaaja voi esimerkiksi digitalisoida ajanvarauksen ja uudistaa toimintaansa niin, että parturiin pääsee silloin, kun haluaa eikä palvelusta tarvitse maksaa joka kerralla erikseen.

Vain joka toinen kauppa onnistuu

Suomessa on lähes 80 000 yli 54-vuotiasta yrittäjää. Suurin osa on yhden miehen tai naisen firmoja. Ja suurin osa näistä yrittäjistä haluaisi joko myydä yrityksensä tai tehdä sukupolvenvaihdoksen.

Joka toinen toive kaupoista onnistuu. Haavisto toteaa, että yksi syy yrityskauppojen tyssäämiseen on siinä, että yrityksen kehittäminen on lyöty laimin.

Jos taas uusi yrittäjäehdokas ei saa rahoitusta kauppoihin, niin silloin kyse saattaa olla siitä, että yritys on hinnoiteltu väärin.

-Omistajanvaihdos on sitä hankalampi, mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, ja mitä harvemmin asutulla alueella se sijaitsee. Toisaalta taas tällaisten yritysten omistajanvaihdosten onnistuminen olisi alueen elinvoiman ja houkuttelevuuden säilymisen kannalta tärkeää, Haavisto sanoo.

Tie vie pandojen luokse

Olli Salmen huoltoasema on painottunut kahvilaan ja myymälään. Silloin tällöin korjaamon puolella autetaan matkailijoita tien päällä sattuneissa ongelmissa.

Kahvila sijaitsee 65-tien varrella Ylöjärven ja Virtain välillä. Kun Salmi aloitti työt, nykyinen kantatie oli vielä soratie.

-Nykyisin tämä on yksi tie pandojen luo.

Liikennemäärä kasvaa koko ajan ja liiketoiminta on Salmen mukaan kannattavaa.

Töissä on ollut parhaimmillaan viidestä seitsemään työntekijää.

Viime syksynä Salmi laittoi huoltoaseman ovet säppiin. Hän sanoi kaikki työntekijät irti ja jäi itse eläkkeelle.

-Kun uusi mahdollinen jatkajaehdokas löytyi, avasin myymälän uudelleen.

Työntekijän löytäminen mystistä

Koska jatkajaa ei kuulunutkaan, Salmen ei auttanut muu kuin yrittää löytää uusia työntekijöitä kesäksi.

-En jaksa enää yksin pyörittää tätä seitsemänä päivänä viikossa. Tässä tulee jo väsy.

Salmi on löytänyt yhden työntekijän. Hän toteaa, että työntekijöiden löytäminen on mystinen juttu. Hän palkkaisi mielellään paikallisia, mutta omalta kylältä työntekijöitä ei vain tahdo löytää.

-Tässä täytyy pelata suhteilla. Kyselen tutuilta perheiltä, tuntevatko he jonkun, joka haluaisi tulla töihin.

Salmi naurahtaa: ennen töihin pääsi suhteilla, nykyisin suhteita käytetään työntekijän etsimiseen.

Yksin yrittävien maa

Jos ikääntyvien yrittäjien omat toiveet toteutuisivat, vuosittain lähes 5 000 yritystä vaihtaisi omistajaa seuraavan kymmenen vuoden aikana.
3 000 yritystä myytäisiin perheen ulkopuolisille ostajille, ja perheen sisällä siirtyisi 1 800 yritystä vuosittain.
Suomessa tehdään vain noin 2 000–3 000 omistajanvaihdosta vuosittain.
Suomessa on 283 290 yritystä, joista 93 prosenttia on mikroyrityksiä (alle 10 työntekijää).
Yksinyrittäjien lukumäärä vuoden 2014 lopussa oli 173 000.
Lähde: Vauhtia omistajan vaihdoksiin 2016-2017

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic