Uutiset

Tuhansien brittien pitää rekisteröityä EU-kansalaiseksi, jotta he voivat jäädä Suomeen – Oleskelun turvaamiseksi valmistellaan erillislakia

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan on arvioitu, että Suomessa olisi tällä hetkellä noin 5 000 brittiä. Heistä merkittävä osa ei ole rekisteröitynyt.
Sisäministeri Kai Mykkänen haluaa, että britit toivotetaan jatkossakin lämpimästi tervetulleeksi Suomeen, kävi brexitissä miten kävi. Kuva: Jukka Ritola / Aamulehti

Suomeen ryhdytään valmistelemaan erillislakia, jonka ansiosta Suomessa asuvat bitit voivat jatkaa oleskeluaan tilapäisesti ilman erillisiä toimenpiteitä.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti lain valmistelusta perjantaina.

Lailla varaudutaan tilanteeseen, jossa Britannia eroaisi EU:sta maaliskuun lopussa ilman erosopimusta.

Mikäli sopimukseton ero toteutuu, noin 5 000 Suomessa oleskelevaa brittiä joutuu hakemaan oleskelulupaa hyvin lyhyellä varoitusajalla.

– On tärkeää, ettemme karkota brittejä Suomesta. Osa on täällä perhesyistä, osa on tullut töihin. Työttömänä on joitakin satoja, toteaa sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) Lännen Medialle.

Ministeri arvioi, että ilman erillislakia lähtijöitä olisi toistatuhatta. Vakinaisissa työtehtävissä olevista puolet pystyisi hakemaan Suomesta työperäistä oleskelulupaa.

– Jos täällä on puolisona, eläkkeellä tai työttömänä tällä hetkellä, voi olla vaikea täyttää oleskeluluvan perusteita. Eli he joutuisivat lähtemään.

Rekisteröinti pitää tapahtua maaliskuun loppuun mennessä

Ministerin mukaan erillislailla halutaan varmistaa, että Suomessa asuvat britit voivat jatkaa ongelmitta elämäänsä Suomessa. Heidän täytyy vaan rekisteröityä EU-kansalaiseksi maaliskuun loppuun mennessä. Erillislaki koskee vain rekisteröityneitä.

Rekisteröimättömien brittien määrästä ei ole tarkkaa tietoa.

– Suomessa on arvioitu olevan 5 000 brittiä, ja siinä on tuhansia, jotka eivät ole rekisteröityneet. Merkittävä osuus ei ole rekisteröityneitä, Mykkänen sanoo.

Erillislain tavoitteena on, että kaikki maaliskuun loppuun mennessä rekisteröityneet brittikansalaiset voivat jatkaa oleskeluaan, asumistaan, työntekoaan ja opiskeluaan sekä sosiaaliturvaan liittyviä etuuksiaan vähintään vuoden 2020 loppuun saakka. Määräajan pituus määritellään lainvalmistelun aikana.

Oleskeluoikeuden voi rekisteröidä Maahanmuuttovirastossa. Jos Suomessa asuvalla britillä on toisen EU-maan kaksoiskansalaisuus, hänen tulee rekisteröityä tämän EU-kansalaisuuden perusteella.

Suomessa halutaan mennä pidemmälle kuin Ruotsissa

EU:n komissio on suosittanut jäsenvaltioille varautumista sopimuksettomaan eroon siten, että jäsenvaltioissa asuvien brittien oleskeluoikeuden jatkaminen mahdollistettaisiin tilapäisenä ratkaisuna.

Useat jäsenvaltiot ovat säätämässä tilapäislainsäädäntöä tavoitteen turvaamiseksi.

Suomen lisäksi tilapäislakeja ollaan Mykkäsen mukaan säätämässä ainakin Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa.

– Pyrimme tekemään tämän hieman pidemmälle kuin Ruotsissa. Heillä on valmistelussa vuoden määräaika, meillä pyritään vähintään puolentoista vuoden pidennykseen.

Erillislain on tarkoitus tulla voimaan ennen maaliskuun loppua.

Taustaa

Britannian parlamentti ei hyväksynyt Britannian ja EU:n erosopimusta 15.1.2019 pidetyssä äänestyksessä.

EU on edelleen valmis allekirjoittamaan erosopimuksen.

Jos Britannia hyväksyy EU:n erosopimuksen, Suomessa asuville britteille ei tule heti muutoksia, vaan vasta vuoden 2020 loppupuolella.

Erosopimuksen mukaiset kansalaisten oikeudet, joihin kuuluu oleskeluoikeus, määräytyisivät siirtymäkauden päättymisen hetken eli 31.12.2020 perusteella.

Uusimmat

Fingerpori

comic